qatarwk2022.com
WK 2022 - ORGANISATIE

WK 2022 organisatie

WK 2022 organisatieDe WK 2022 organisatie ligt in handen van de FIFA. Zowel de kwalificatieronden als het hoofdtoernooi van het WK 2022 zijn evenementen van de FIFA en vallen dus onder de verantwoordelijkheid van deze wereld voetbal organisatie. Alle deelnemende voetbalbonden met kwalificatieronden zijn lid van de FIFA. Voor het eerst in de historie van het WK hebben alle 209 landen zich geregistreerd voor de kwalificatie voor het WK 2022. Bekijk het aantal deelnemende landen per voetbalbond.

In totaal worden er meer dan 840 wedstrijden gespeeld voor en tijdens het WK 2022. Dit betreffen dus zowel kwalificatiewedstrijden als wedstrijden op het WK voetbal zelf. De voetbalbonden zijn zelf verantwoordelijk voor het plannen van de wedstrijden. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het kiezen uit de speelsteden en stadions. Ook beslissen de bonden zelf over bijvoorbeeld doellijntechnologie en natuur- of kunstgrasvelden. De scheidsrechters worden daarentegen wel door de FIFA aangewezen, en wel een week voor de betreffende voetbalwedstrijd. Uiteraard zijn de disciplinaire regels ook afkomsig van de FIFA en niet van de verschillende voetbalbonden, omdat er anders verschillen kunnen ontstaan in beslissingen.

Matchfixing bij het WK 2022

Om matchfixing tijdens de kwalificatiewedstrijden te voorkomen, houdt de FIFA de wedstrijden nauwlettend in de gaten. Dit doet de FIFA in samenwerking met de Early Warning Systen GmbH (EWS). Dit systeem analyseert de gokmarkt op verdachte gokpatronen. Het EWS-systeem heeft al 820 officiële wedstrijden gemonitord. Daarnaast hebben alle FIFA-scheidsrechters een document ondertekend, waarin zij aangeven akkoord te gaan met de regels van de FIFA. Ook moeten zij de integriteit van de wedstrijden bewaken. De scheidsrechters zijn verplicht om verdachte praktijken aan de FIFA te melden.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid van het WK 2022

Omdat het WK het grootste wereldwijde sportevenement is voor één sport, vereist het enorm veel investeringen in infrastructuur en stadions, veiligheid en gezondheid, verwerven en trainen van duizenden vrijwilligers, toegankelijkheid voor iedereen, bediening van 32 landenteams en veel meer. Het Wereld Kampioenschap heeft veel impact op de maatschappij en de omgeving van Qatar. De FIFA heeft kernwaarden bedacht om de negatieve gevolgen te beperken en de positieve effecten te versterken.

  • Sociaal: bijdragen aan menselijke en sociale ontwikkeling, zoals gezondheid en veiligheid en arbeidsplaatsen.
  • Milieu: beschermen van het milieu om de stadions, maar ook het tegengaan en verwerken van afval.
  • Economie: de lokale economie stimuleren.

De FIFA heeft bij het toewijzen van het WK 2022 al veel informatie verzameld van potentiële organisatoren. Alle bieders moesten uitgebreide informatie over hun activiteiten op sociaal en milieu gebied weerleggen. Het gastland moest voldoen aan voorwaarden omtrent de lange termijn ontwikkeling op gebied van gezondheid, sociale betrokkenheid, ontwikkeling van de sport, verkleinen van gevolgen voor het milieu, stimuleren van lokale economie en het opzetten van sportprogramma's voor de jeugd.

Het WK voetbal 2022 is gebasseerd op de volgende principes:

  • Verantwoordelijkheid: betrouwbaarheid omtrent een duurzame ontwikkeling voor alle gevolgen op gebied van omgeving, economie en sociaal.
  • Inclusiviteit: eerlijke en gelijke behandeling zonder discriminatie. Er mag geen onderscheid zijn op grond van kleur, afkomst, nationaliteit, geslacht, beperktheid, leeftijd, taal, religie, politieke voorkeur, gezondheid, status of sexuele geaardheid.
  • Transparantie: keuzes en activiteiten moeten open en beschikbaar zijn voor iedereen waar ze invloed op hebben. De FIFA streeft naar open en eerlijke communicatie.
  • Integriteit: gedrag dat in overeenstemming is met de principes van de goede omgang, afhankelijk van de situatie en internationale normen en waarden.
  • Respect: gedrag dat in overeenstemming is met de wetten en regels, zodat rechten van anderen niet worden geschonden.
Gepubliceerd op: 30-12-2015 | Bijgewerkt op: 23-09-2018 | Door:

Reageer op dit artikel

ReactiesGerelateerd nieuws, promoties en bonussen

Nieuwsberichten
23-09-2018 - Qatar nodigt vrijwilligers uit om te helpen »
17-07-2018 - Rusland draagt het WK voetbal officieel over aan Qatar »
11-12-2017 - Qatar geeft in Eindhoven uitleg over problemen rondom het WK 2022 »
26-08-2017 - Dit is het Al Thumama Stadion voor het WK 2022 in Qatar »
05-06-2017 - Mensen met gedragsstoornis kunnen WK 2022 comfortabel volgen »
19-05-2017 - Khalifa International Stadion is gastheer voor de Emir Cup finale »
13-05-2017 - Qatar Airways is de nieuwe sponsor van het WK 2022 en de FIFA »
26-04-2017 - Voetbalveld in recordtijd gelegd in WK 2022 stadion in Qatar »
24-04-2017 - Gezondheid en veiligheid zijn slecht bij bouw stadions in Qatar »
01-04-2017 - Qatar snijdt in het budget voor de stadions van het WK 2022 »