Voetbal bij Ziggo Sport

WK 2022 kwalificatie loting

De WK 2022 kwalificatie loting bepaald welke landen in welke groepen worden ingedeeld. Alle 55 leden van de UEFA doen mee aan de kwalificatie loting.

De kwalificatie loting is op 7 december 2020 in Zürich, Zwitserland. De loting is live te kijken vanaf 18:00 uur via Fifa.com.

Vanwege de beperkingen rondom het coronavirus zullen er geen afgevaardigden van de deelnemende landen aanwezig zijn. De loting wordt verricht door een klein aantal personen en is verder geheel virtueel.

Uitslag WK kwalificatie loting

De loting voor de WK kwalificatie is verricht en de uitslag is bekend. Dit zijn de WK kwalificatie poules 2022.

Nederland speelt in poule G van de WK kwalificatie. Daarin neemt Oranje het op tegen Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar.

België speelt in poule E van de WK kwalificatie. Daarin nemen de Rode Duivels het op tegen Wales, Tsjechië, Wit-Rusland en Estland.

WK 2022 kwalificatie loting Nederland
WK 2022 kwalificatie loting Nederland

Procedure kwalificatie loting

De loting voor de WK kwalificatie start bij pot 1 en gaat vervolgens naar pot 2 tot pot 6. Elke pot wordt eerst leeggemaakt voordat naar de volgende pot gegaan wordt.

De teams worden in de groepen geloot in de volgorde van het alfabet. Het land dat als eerste getrokken wordt beland in groep A, het tweede land in groep B, enzovoorts. De computer geeft aan wanneer er één van onderstaande beperkingen optreed, waarna het land in de eerstvolgende beschikbare groep wordt geplaatst.

Omdat pot 6 maar 5 teams bevat, worden deze teams ingedeeld in poules F tot J.

WK 2022 kwalificatie loting België
WK 2022 kwalificatie loting België

Potindeling WK 2022 kwalificatie loting

De potindeling van de WK 2022 kwalificatie loting omvat alle 55 deelnemende landen. De teams worden ingedeeld op basis van de FIFA World Ranking van 26 november 2020.

Gebaseerd op deze ranking, worden de 55 landen verdeeld over 6 potten. Potten 1 t/m 5 bevatten elk 10 teams en pot 6 bevat de overgebleven 5 teams.

De tien hoogst geplaatste Europese landen worden gealloceerd in pot 1, de volgende tien in pot 2, enzovoorts, totdat de laatste 5 teams overblijven voor pot 6.

Pot 1
België België
Frankrijk Frankrijk
Engeland Engeland
Portugal Portugal
Spanje Spanje
Italië Italië
Kroatië Kroatië
Denemarken Denemarken
Duitsland Duitsland
Nederland Nederland
Pot 2
Zwitserland Zwitserland
Wales Wales
Polen Polen
Zweden Zweden
Oostenrijk Oostenrijk
Oekraïne Oekraïne
Servië Servië
Turkije Turkije
Slowakije Slowakije
Roemenië Roemenië
Pot 3
Rusland Rusland
Hongarije Hongarije
Ierland Ierland
Tsjechië Tsjechië
Noorwegen Noorwegen
Noord-Ierland Noord-Ierland
IJsland IJsland
Schotland Schotland
Griekenland Griekenland
Finland Finland
Pot 4
Bosnië-Herzegovina Bosnië-Herzegovina
Slovenië Slovenië
Montenegro Montenegro
Macedonië Macedonië
Albanië Albanië
Bulgarije Bulgarije
Israël Israël
Wit-Rusland Wit-Rusland
Georgië Georgië
Luxemburg Luxemburg
Pot 5
Armenië Armenië
Cyprus Cyprus
Faeröer Faeröer
Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Estland Estland
Kosovo Kosovo
Kazachstan Kazachstan
Litouwen Litouwen
Letland Letland
Andorra Andorra
Pot 6
Malta Malta
Moldavië Moldavië
Liechtenstein Liechtenstein
Gibraltar Gibraltar
San Marino San Marino

 

Beperkingen bij de kwalificatie loting WK 2022

Bij het samenstellen van de poules en het speelschema wil de UEFA rekening houden met eerlijkheid voor de deelnemers, de verwachting van de commerciële partners en de waarschijnlijkheid dat de wedstrijden kunnen plaatsvinden als gepland.

Dit betekent dat er bij de kwalificatie loting bepaalde beperkingen gelden, zoals verboden duels, extreem lage temperaturen of lange reisafstanden.

Als één van de beperkingen zich voordoet, zal de computer assisteren bij de loting. De computer zal aangeven in welke groet het getrokken land ingedeeld wordt.

Het indelen van een land door de computer is niet alleen gebaseerd op het land zelf, maar ook kijkt de computer naar de resterende landen die nog getrokken gaan worden. De computer berekent alle mogelijke scenario's zodat de loting verderop in het proces niet vast loopt.

Competitie gerelateerde beperkingen

De 4 teams die de finales van de Nations League spelen, worden vanwege het drukke speelschema ingeloot in een poule van 5 teams. Daarbij kunnen de 4 teams niet bij elkaar in dezelfde poule ingeloot worden.

Verboden duels

Verboden duels zijn bijvoorbeeld landen die om politieke redenen niet tegen elkaar mogen spelen.

 • Armenië - Azerbeidzjan
 • Gibraltar - Spanje
 • Kosovo - Bosnië-Herz.
 • Kosovo - Servië
 • Kosovo - Rusland
 • Oekraïne - Rusland

Extreem lage temperaturen

10 landen hebben te maken met extreem lage temperaturen. Om te voorkomen dat teveel wedstrijden geen doorgang zullen vinden, mogen maximaal twee landen in dezelfde groep geloot worden.

 • Wit-Rusland
 • Estland
 • Faeröer Eilanden
 • Finland
 • IJsland
 • Letland
 • Litouwen
 • Noorwegen
 • Rusland
 • Oekraïne

Lange reisafstanden

Lange reisafstanden zijn voor zowel de voetballers als de fans niet wenselijk. Daarom mogen maximaal 2 landen die ver uit elkaar liggen bij elkaar in de groep geloot worden.

 • Van Kazachstan naar Andorra, Engeland, Frankrijk, Faeröer Eilanden, Gibraltar, IJsland, Malta, Noord-Ierland, Portugal, Ierland, Schotland, Spanje en Wales.
 • Van Azerbeidzjan naar IJsland, Gibraltar en Portugal.
 • Van IJsland naar Armenië, Cyprus, Georgië en Israël.
Datum gepubliceerd: 16-03-2010 | Datum bijgewerkt: 10-06-2024 | Auteur:

Deel 'WK 2022: kwalificatie loting - procedure en potindeling'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!De WK 2022 kwalificatie loting is op 7 december 2020 om 18:00 uur in Zürich. Nederland is uit pot 1 ingeloot in poule G en België uit pot 1 in poule E.


Over de auteur van 'WK 2022: kwalificatie loting - procedure en potindeling'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Gratis e-Boekhouden.nl