BetCity

WK 2022 scheidsrechters

De WK 2022 scheidsrechters en assistenten leiden de voetbalwedstrijden op het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Er nemen 36 scheidsrechters deel aan het Wereldkampioenschap 2022. Voor de editie in 2014 waren 25 scheidsrechters opgeroepen en in 2018 leidden 26 scheidsrechters de duels.

Scheidsrechters, assistent scheidsrechters, vierde officials en VAR's voor het WK in Qatar worden per wedstrijd aangewezen door de FIFA. De leidsmannen zullen worden geselecteerd van de internationale lijst en mogen geen wedstrijden leiden uit de groep van hun eigen land.

Elke wedstrijd zal er een reserve scheidsrechter aanwezig zijn. Indien een scheids of vlagger het duel niet kan fluiten/vlaggen, wordt hij vervangen door de vierde official.

Nederlandse scheidsrechters op het WK 2022

Op de lijst met WK scheidsrechters staan 4 Nederlanders, namelijk

  • Danny Makkelie,
  • Jan de Vries,
  • Hessel Steegstra en
  • Paulus van Boekel.

Vrouwelijke scheidsrechters op het WK in Qatar

Voor het eerst in de historie van het WK voetbal zijn zes vrouwelijke arbiters geselecteerd om de wedstrijden te leiden.

Stéphanie Frappart (Frankrijk), Salima Mukansanga (Rwanda) en Yoshimi Yamashita (Japan) zijn de vrouwelijke scheidsrechters op het WK in Qatar. Zij worden bijgestaan door assistenten Neuza Back (Brazilië), Karen Díaz Medina (Mexico) en Kathryn Nesbitt (VS).

Jaren geleden begon de FIFA met het laten leiden van officiële mannenwedstrijden door vrouwen. In 2022 is het niveau hoog en constant genoeg om deel te mogen nemen aan het hoogst haalbare in de voetbalwereld.

VAR op het WK in Qatar

Een team van 24 videoscheidsrechters zullen in Qatar aanwezig zijn om de mensen op het veld bij te staan met technische support.

Op het toernooi zullen ook VAR's aanwezig zijn. De videoscheidsrechter maakte in 2018 zijn debuut op het WK voetbal.

Ten tijde van het vorige WK hadden alleen Europa en Zuid-Amerika een VAR, maar nu zijn ook VAR's aanwezig uit Azië, Afrika en Noord-Amerika.

Training, cursussen en gezondheid van de scheidsrechters

De scheidsrechters worden door de FIFA geselecteerd en moeten speciale trainingen en cursussen volgen in de maanden voor de aftrap. De eerste seminars beginnen al in de zomer.

Tijdens deze bijeenkomsten worden video's bekeken en geanalyseerd. Ook worden wedstrijdsituaties besproken en nagebootst.

Er worden op maat gemaakte individuele programma's afgewerkt met betrekking tot gezondheid en fitheid. De gezondheid, psychische gesteldheid en technische bekwaamheid van elke scheids wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Scheidsrechter voor de finale van het WK

De finale is voor elke scheidsrechter de kroon op het werk. Elke leidsman droomt er van om eens in zijn leven de eindstrijd te mogen fluiten.

Een goede prestatie van het thuisland staat het bereiken van de finale voor een scheidsrechter in de weg. Het is zelfs zo dat de kansen op het fluiten van een WK finale kleiner wordt, naarmate een land van hetzelfde continent het ver schopt.

De finale van 2018 werd gefloten door de Argentijn Nestor Pitana, waarbij Nederlander Björn Kuipers optrad als vierde official.

Lijst met scheidsrechters voor het WK 2022

De definitieve lijst met scheidsrechters voor het WK 2022 is op donderdag 19 mei 2022 vrijgegeven door de FIFA.

Op die lijst staan 36 scheidsrechters, 69 assistenten en 24 VAR's. Deze lijst is samengesteld in samenwerking met de zes internationale voetbalbonden op basis van kwaliteit en prestaties in grote toernooien en nationale competities.

Bekijk de volledige lijst met scheidsrechters, assistenten en videoscheidsrechters van het WK 2022.

Datum gepubliceerd: 23-02-2022 | Datum bijgewerkt: 24-09-2022 | Auteur:

Reageer op 'WK 2022: Lijst met WK 2022 scheidsrechters'


Meer reacties tonen


Deel 'WK 2022: Lijst met WK 2022 scheidsrechters'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!De WK 2022 scheidsrechters en assistenten leiden de voetbalwedstrijden op het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar. De FIFA selecteert de scheidsrechters.


Over de auteur van 'WK 2022: Lijst met WK 2022 scheidsrechters'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdate.

Bet365