WK 2022 doden

Er zijn veel doden bij de bouw van stadions voor het WK 2022 in Qatar. Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden en het beleid van de FIFA?

Gezondheid en veiligheid zijn slecht

Onafhankelijke onderzoekers publiceren in april 2017 het eerste rapport over de werkomstandigheden van arbeiders in Qatar. Het Impact Ltd, met mensenrechtenexperts, publiceert vanaf nu jaarlijks over de bouwwerkzaamheden van de voetbalstadions voor het WK 2022. Over eventuele doden wordt niets gezegd in het eerste rapport.

Wanneer men kijkt naar de impact van de Workers' Welfare Standards op de 15.000 arbeiders in Qatar, dan maakt het rapport onderscheid naar verschillende gebieden waar de bouwbedrijven tekort schieten. Hoge risico's zijn gevonden op het gebied van werkomstandigheden, waaronder gezondheid en veiligheid, contracten en administratie en leefomstandigheden. Arbeiders wonen namelijk in kleine huizen en het ontbreekt hen vaak aan gezond eten en medische zorg.

Daarnaast hebben de experts op het gebied van mensenrechten diverse kleinere aanbevelingen. Dit betreft met name risico's op het gebied van het betalen van achterstallige lonen van arbeiders, het betalen van steekpenningen tussen aannemers, en een adequate personeelsadministratie waarin naast de verplichtingen ook de rechten van werknemers zijn vastgelegd.

H.E. Hassan Al Thawadi, voorzitter van de organisatie van het WK 2022, verwelkomt het rapport, dat is opgesteld in opdracht van de FIFA en de organisatie. Het onderzoek geeft volgens hem aan dat Qatar continu bezig is met het verbeteren van werkomstandigheden van arbeiders bij de stadions van het eerste WK voetbal in het Midden-Oosten.

"We hebben er altijd in geloofd dat het WK 2022 een catalysator zal zijn voor positieve initiatieven in Qatar, waaronder belangrijke en duurzame verbeteringen van de arbeidsomstandigheden," aldus Al Thawadi. "Ondanks dat de bevindingen nog een aantal risicogebieden en verbeterpunten laat zien, tonen ze ook de toewijding van de organisatie om deze telkens te verbeteren."

"We doen alles wat nodig is om te verzekeren dat de aandachtspunten voldoende aangepakt worden. We respecteren het onderzoek en de onafhankelijkheid van Impactt gedurende hun onderzoek en observaties," voegde hij toe.

Het rapport zegt dat het gastland voor het Wereld Kampioenschap voetbal significante vooruitgang heeft geboekt sinds de Workers' Welfare Standards zijn geïntroduceerd. De instanties die betrokken zijn bij de bouw van de voetbaltempels tonen steeds meer hun interesse in verbeteringen.

Weer dode bij de bouw van stadion in Doha

In Qatar is weer een dode gevallen bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK 2022. In Doha, de hoofdstad van het gastland, overleed in januari 2017 volgens de BBC een 40-jarige Brit. Hij is de zoveelste dode bij bouwwerkzaamheden aan de WK stadions in Qatar.

De man viel van grote hoogte, maar zijn veiligheidssysteem werkte niet. Zijn identiteit wordt verder niet bekend gemaakt, maar de organisatie stelt een onderzoek in. De man uit Groot-Brittannië werkte voor een Duitse onderneming die is ingeschakeld bij de bouw van de WK 2022 stadions. Hij overleed gisteren in het Khalifa International Stadion dat gerenoveerd wordt voor het Wereld Kampioenschap voetbal.

Onlangs zei Hassan Al Thawadi, algemeen secretaris van de organisatie in Qatar, dat de werkomstandigheden voor arbeiders sterk verbeterd zijn. "We werken voortduren aan verbeteringen. Het kan misschien snellen, maar er is vooruitgang." De Nederlandse vakbond FNV heeft de slechte omstandigheden aangekaart en heeft zelfs de FIFA voor de rechter gesleept vanwege slavernij en uitbuiting. Vorige week gaf de rechter de FIFA hierin gelijk. 

Jaarlijks vallen er volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International vele doden in Qatar bij de bouw van de stadions. Volgens de organisatie van het WK 2022 zijn er nu slechts twee doden gevallen. Volgens Al Thawadi is de kritiek op Qatar erg overdreven. De organisatie staat onder streng toezicht van onafhankelijke internationale organisaties.

Arbeiders in Qatar worden nog altijd uitgebuit volgens Amnesty International

Arbeidsmigranten die in Qatar werken aan stadions voor het WK voetbal van 2022 worden nog altijd uitgebuit. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft donderdag 31 maart 2016 een rapport gepubliceerd over de misstanden. 

De mensenrechtenorganisatie interviewde afgelopen jaar 231 arbeiders die klagen over smerige en krappe verblijfsaccommodaties, bedrog over de aard en de beloning van het werk en intimidatie. Bij één bedrijf werd dwangarbeid geconstateerd.

Wereldvoetbalbond FIFA belooft al vijf jaar lang om schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nu toe is nagenoeg geen enkele verbetering te zien, constateert Amnesty.

"De Qatarese regering blijft apathisch en de FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat. De arbeidsomstandigheden en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen van de voetballers die straks in Qatar spelen", reageerde directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland donderdag.

Arbeiders komen vooral uit Bangladesh, India en Nepal. Amnesty roept de grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonald's op om de druk op de FIFA op te voeren om uitbuiting tegen te gaan.

Reactie FIFA

De FIFA zegt in een reactie op het rapport dat de aanpak van de problematiek als een "proces" moet worden beschouwd. De wereldvoetbalbond heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat er een goede basis is om de arbeidsomstandigheden in Qatar te monitoren.

"Natuurlijk blijven er veel uitdagingen, maar we zijn op het juiste pad en vastberaden om te verbeteren, om nog meer bij te dragen aan de bescherming van de rechten van arbeiders bij de WK 2022-stadionprojecten."

Overheid wil verandering brengen in de omstandigheden voor bouwvakkers van WK 2022 stadions in Qatar

De ongezouten kritiek is bekend: arbeiders die het gigantische WK-stadions in Qatar aan het bouwen zijn, leven onder erbarmelijke omstandigheden. Maar, vertelt NOS-sportverslaggever Gio Lippens, de lokale overheid wil daar verandering in brengen. En dus wordt er nu gewerkt aan zogenoemde arbeiderssteden, waar WK-bouwers onder betere omstandigheden kunnen wonen.

Lippens was als Nederlandse voorzitter van de sportjournalistenbond in Qatar in februari 2016 voor een congres en kreeg een rondleiding in een van de steden. Er moeten sportfaciliteiten, een bioscoop en zelfs een compleet winkelcentrum komen. Maar echt luxe is het ook weer niet: arbeiders moeten hun kamer van 24 vierkante meter delen met drie andere werknemers. En er staat een hek rond de stad. "Men heeft hier gewoon andere opvattingen", legt Lippens uit. En ja, werken in brandende zon met meer dan 40 graden is volgens hem nog steeds aan de orde. "Je weet dat je besodemieterd wordt", vertelt hij over de rondleiding. "Ze sturen je een kant op die ze graag willen laten zien. Maar het was minder opgepoetst dan ik dacht." 

In totaal zullen er vier steden gebouwd worden, waarin 100.000 mensen elk kunnen wonen. Maar dat is lang niet genoeg voor de 1,8 miljoen arbeiders. Op de vraag waar de overige 1,4 miljoen werknemers moesten slapen, kwam geen antwoord. Momenteel slapen veel van de arbeiders, vooral afkomstig uit India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh, met zes op zeven man op kleine onhygiënische kamertjes.

De Workers Welfare Standards verbeteren de arbeidsomstandigheden in Qatar

De FIFA is zich volledig bewust van de situatie omtrent rechten van arbeiders in Qatar. Daarom wil de wereldvoetbalbond samen met belanghebbenden werken aan het verbeteren van deze omstandigheden in het gastland voor het WK 2022. Men is zich ervan bewust dat alle ogen op de wereld zijn gericht op het voetbal in Qatar.

Al sinds 2011 hebben experts van de FIFA contact met de hoogste autoriteiten van Qatar, inclusief Amnesty International, waarbij ze discussiëren over de wijze waarop duurzame verbetering van arbeidsomstandigheden wordt bereikt. Bij de bouw van de voetbalstadions voor het WK voetbal zijn al verschillende doden gevallen.

De FIFA heeft daarom eind 2015 nieuwe regels samengesteld in de Worker's Welfare Standards. Dit zijn internationale normen omtrent arbeidsomstandigheden, huisvesting en loon. Deze standaard wordt ook bindend voor alle ondernemingen die zijn betrokken bij de bouw van stadions en accommodaties in Qatar. Ook wil de FIFA dat andere bouwplaatsen in het land zich aan de regels houden.

Het Supreme Committe for Delivery and Legacy is een organisatie die verantwoordelijk is voor het opleveren van de stadions en andere gebouwen en infrastructuur voor het Wereld Kampioenschap 2022. In maart 2013 werden de eerste regels van de Worker's Welfare Standards opgesteld. In 2014 werd deze standaard nogmaals bijgesteld. De Workers' Welfare Standards zijn een set van contractueel bindende regels die ervoor zorg dragen dat aannemers en onderaannemers werken in lijn met de internationale regels omtrent arbeidsomstandigheden.

In aanvulling op de standaard onderzoekt de FIFA regelmatig op eigen initiatief de arbeidsomstandigheden in en rondom de voetbalstadions in Qatar. Op 4 november 2015 zijn bij de bouw 3.694 werknemers betrokken die allen 10,4 miljoen uren gewerkt hebben.

Betere werkomstandigheden voor arbeiders in Qatar worden ingevoerd

Eerlijke werkomstandigheden voor arbeiders van het WK 2022 moeten snel ingevoerd worden. Dit hebben FIFA voorzitter Blatter, voorzitter Michael Sommer van de Confederation of German Trade Unions en de International Trade Union Confederation op 20 november 2013 besloten in een bijeenkomst in Zürich. De arbeidsomstandigheden voor arbeiders is in Qatar ondermaats en regelmatig vallen er zelfs doden bij de bouw van de stadions.

Economische en politieke leiders moeten bijdragen aan het verbeteren van de onacceptabele situatie in Qatar. Blatter is daarom blij met het initiatief van de Duitse voetbalbond DFB en de werknemersorganisaties, want samen kunnen verbeteringen worden afgedwongen. De FIFA voorzitter is ervan overtuigd dat Qatar de situatie serieus neemt en verbeteringen doorvoerd in aanloop naar het WK voetbal in 2022.

De toewijzing van het Wereld Kampioenschap voetbal aan Qatar en de grote publiciteit die bij het voetbaltoernooi hoort moet positief bijdragen aan de uitstraling van de voetbalsport wereldwijd. Slechte werkomstandigheden voor arbeiders van de stadions en hotels hoort daar volgens voorzitter Wolfgang Niersbach van de DFB niet bij. Aangezien er mensenlevens op het spel staan, heeft de DFB snel de internationale organisaties bijeengebracht.

Qatar moet voor het WK 2022 de internationale standaarden voor werknemers gaan hanteren, zodat de rechten en plichten van arbeiders naar een hoger niveau getild worden. Discriminatie wordt verboden en werknemersorganisaties voor de 1,3 miljoen arbeiders worden toegestaan in het gastland.

Blatter acht FIFA niet verantwoordelijk voor de omstandigheden van arbeiders

Sepp Blatter vindt dat de FIFA niet aansprakelijk is voor de arbeidsomstandigheden van immigranten die werken aan de stadions, infrastructuur en andere voorzieningen voor het WK van 2022 in Qatar. Dat zei de Zwitserse preses van de wereldvoetbalbond dinsdag tijdens een bezoek aan Sri Lanka, exact vier jaar nadat de FIFA de mondiale eindstrijd toewees aan het Arabische emiraat.

De immigranten in Qatar werken volgens Blatter veelal voor bouwbedrijven uit onder meer Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen. "Zij zijn verantwoordelijk voor hun werknemers, niet de FIFA." Bovendien nuanceert de 78-jarige Blatter, die met zijn bond zwaar onder vuur ligt, de berichten over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de arbeiders uit vooral Zuid-Azië moeten werken. "Die zijn juist beter dankzij het WK."

Mensenrechtenorganisaties uitten eerder al stevige kritiek op Qatar, dat de migranten zou uitbuiten en als slaven zou inzetten. Alleen in 2012 en 2013 zouden al minstens 964 arbeiders zijn overleden. Het aantal gewonden op de werkvloer zou nog vele malen hoger liggen. De immigranten, vaak zonder paspoort en verzekering in de Golfstaat, werken voor een hongerloontje in extreme hitte. Organisaties spreken daarom van 'onmenselijke omstandigheden'.

Blatter positief over de verbeteringen omtrent arbeidsomstandigheden

Seph Blatter sprak op 9 november 2013 namens de FIFA met de hoogste politieke authoriteiten om zijn missie van drie punten te vervullen. Het derde punt van Blatter betreft de problemen in Qatar met de arbeidsomstandigheden. De Supreme Committee gaf een presentatie aan de FIFA voorzitter, waarin men aangaf dat het gastland de afgelopen maanden druk bezig is geweest met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van arbeiders in en rondom de stadions en accommodaties. Daarbij zijn ook verschillende wetswijzigingen doorgevoerd. Momenteel wordt een appartement gebouwd waarin 60.000 arbeiders kunnen overnachten.

Qatar heeft reeds contact gehad met het Building and Wood Workers International (BWI) en met de International Labour Organisation (ILO). Deze internationale organisaties komen op voor de rechten van arbeiders en eisen verbetering van het gastland. Het WK voetbal duurt nog 9 jaar, maar volgens Blatter is Qatar op de juiste weg richting het WK in 2022.


Deel 'WK 2022 doden - doden bij de bouw van de stadions'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Er zijn veel doden bij de bouw van stadions voor het WK 2022 in Qatar. Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden en het beleid van de FIFA?