Zorgverzekering vergelijken

WK 2022 toewijzing

Tijdens de bijeenkomst van de FIFA op 19 en 20 december 2008 is bevestigd dat er gelijktijdig een biedproces voor twee Wereld Kampioenschappen gehouden wordt. Geïnteresseerde landen zullen worden uitgenodigd om hun interesse voor het WK 2018 en/of WK 2022 kenbaar te maken. Dit is de eerste keer dat de organisatoren van twee Wereld Kampioenschappen tegelijkertijd bekend zijn gemaakt. Op 2 december 2010 is besloten dat Qatar het gastland voor het WK 2022 wordt. Hieronder volgt een chronologische uiteenzetting van het proces omtrent de toewijzing van het WK 2022.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het Wereld Kampioenschap 2022 in Qatar zal compact zijn en dat heeft voordelen voor de fans, de FIFA en het milieu. Door de compacte wedstrijdplanning hoeven voetbalfans niet ver en vaak te reizen, waardoor men geld bespaard. Alle belangrijke faciliteiten en speelsteden bevinden zich binnen een straal van 60km. Ook wordt het milieu hierdoor minder aangetast. Vernieuwende technologieën en geavanceerde faciliteiten zullen worden gebouwd, zodat voetballers en supporters het WK 2022 kunnen beleven in een koele omgeving. Qatar heeft 7 speelsteden voor het WK 2022 voorgesteld.

  Tijdens de bijeenkomst van de FIFA op 19 en 20 december 2008 is bevestigd dat er gelijktijdig een biedproces voor twee Wereld Kampioenschappen gehouden wordt. Geïnteresseerde landen zullen worden uitgenodigd om hun interesse voor het WK 2018 en/of WK 2022 kenbaar te maken. Dit is de eerste keer dat de organisatoren van twee Wereld Kampioenschappen tegelijkertijd bekend zijn gemaakt. Op 2 december 2010 is besloten dat Qatar het gastland voor het WK 2022 wordt.

  Twee weken na de bekendmaking van Qatar als gastland voor het WK 2022, maakt Joseph Blatter een reis naar de golfstaat. Bij aankomst in het hoofdkwartier van de Qatar Football Association (QFA) ontmoette hij Mohamed bin Hammam (president van de Asian Football Confederation), Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani (president van de QFA), Saoud Al-Mohannadi (secretaris van de QFA) en Hassan Al-Thawadi (CEO van het Bid Committee van Qatar).

  De FIFA president en Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani vervolgden hun weg naar de persconferentie, waar officiële overeenkomsten voor de organisatie van het WK 2022 klaar liggen om ondertekend te worden. "Ik ben verheugd dat ik vandaag, 16 december 2010, in Qatar ben en dat ik deze documenten mag ondertekenen," zei Blatter. Hij feliciteerde de Qatar Football Association en het Bid Committee. De FIFA is erg tevreden met de beslissing van het Executive Committee om het WK 2022 toe te wijzen aan een Arabisch land voor de eerste keer in de geschiedenis. De voetbalsport zal hierdoor wereldwijd promoot worden.

  Versturen van de uitnodiging

  De FIFA is 15 januari 2009 gestart met een biedproces van 24 maanden om te bepalen wie de gastlanden zijn voor het WK 2018 en WK 2022. Alle leden van de FIFA hebben een uitnodiging ontvangen waarin ze aangespoord worden om hun interesse in de organisatie kenbaar te maken.

  Voor het WK 2018 zijn 145 uitnodigingen verstuurd en voor het WK 2022 maar liefst 198. Aangezien landen uit CAF (Afrika) en CONMEBOL (Zuid-Amerika) het WK 2010 en WK 2014 organiseren, zijn deze landen niet uitgenodigd voor de organisatie van het WK 2018.

  In de uitnodiging benadrukt de FIFA de impact van een Wereld Kampioenschap. Dit toernooi is namelijk het grootste sporttoernooi ter wereld. Een WK roept veel emoties op bij de mensen en brengt mensen van over de hele wereld samen. De FIFA wil dat de grote aandacht voor het toernooi een positieve bijdrage zal leveren aan het voetbal. For the Game. For the World.

  11 formele aanmeldingen

  De FIFA heeft op 2 februari 2009 11 formele aanmeldingen voor een bod op de organisatie van het WK 2018 en/of WK 2022 ontvangen. Voor de deadline van 2 februari 2009 hebben de volgende landen hun interesse getoond: Australië, België en Nederland, Engeland, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Qatar, Rusland, Spanje en Portugal en de Verenigde Staten.

  Het is opmerkelijk dat er zoveel grote voetballanden hun interesse hebben getoond in de organisatie van een Wereld Kampioenschap voetbal. President Blatter zei dat onze wereld rijk aan natuurlijke schoonheid en culturele diversiteit is, maar ook een wereld waarin gevochten wordt om basisrechten van de mens en de dagelijkse realiteit van conflicten. Het is voor de FIFA een grote verantwoordelijkheid om de wereld samen te brengen, met voetbal als symbool van hoop en integratie.

  De FIFA zal op 16 februari 2009 de formulieren voor de registratie van het bod naar alle geïnteresseerde landen sturen.

  13 geïnteresseerde landen

  Totaal hebben 13 landen hun interesse getoond, waaronder België en Nederland gezamenlijk. De Bied Registratieformulieren voor de organisatie van één of beide voetbaltoernooien moeten worden ingeleverd voor de deadline van 16 maart 2009. De volgende landen hebben Bied Registratieformulieren ontvangen van de FIFA: Australië, België en Nederland, Engeland, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Qatar, Rusland, Spanje en Portugal en de Verenigde Staten. Zuid-Korea en Qater zijn enkel geïnteresseerd in de organisatie van het WK 2022.

  De volgende landen stelden zich kandidaat voor het WK2018 en/of het WK 2022:

  • België en Nederland
  • De Verenigde Staten
  • Engeland
  • Spanje en Portugal
  • Rusland
  • Indonesië
  • Qatar
  • China
  • Japan
  • Australië
  • Mexico

  De landen konden zich dus voor één of voor beide Wereld Kampioenschappen aanmelden. Aangezien de voorgaande twee Wereld Kampioenschappen ook werden gehouden op het zuidelijk halfrond, was de FIFA niet van plan het WK2018 ook weer op het zuidelijk halfrond te laten plaatsvinden. Hierdoor kon bijvoorbeeld Australië zich beter richten op de organisatie van het WK 2022. Omdat het WK 2014 werd gehouden in Zuid-Amerika (Brazilië), konden de Verenigde Staten zich ook beter richten op het WK 2022. Daarnaast wil de FIFA graag één op de drie Wereld Kampioenschappen houden in Europa en aangezien de voorgaande twee edities buiten Europa werden georganiseerd, was de kans groot dat het WK2018 zou worden toegewezen aan een Europees land. De overige landen konden zich dus beter richten op het WK 2022. Deze voorstellen van de FIFA werden door de landen opgevolgd, waardoor alle Europese landen zich richtten op het WK2018 en de niet-Europese landen zich gingen richten op het WK 2022.

  Nederland-België en Spanje en Portugal wilden gezamenlijk het WK2018 organiseren, maar de FIFA gaf in 2009 al aan dat het de voorkeur had om de Wereld Kampioenschappen te laten organiseren door één land en dus niet een combinatie van twee landen. In 2002 werd het WK nog gezamenlijk georganiseerd door Japan en Zuid-Korea. De FIFA gaf in 2009 namelijk aan dat wanneer individuele kandidaten voldoen aan de voorwaarden, de gezamenlijke kandidaten de Wereld Kampioenschappen niet mochten organiseren. Enige tijd later werd dit bericht genuanceerd en gaf de FIFA aan dat ook twee kleinere landen de Wereld Kampioenschappen wel gezamenlijk mochten organiseren, zolang maar aan de voorwaarden wordt voldaan.

  "We zijn er vereerd over het fantastische aantal interesses in het Wereld Kampioenschap, waarbij elk geïnteresseerd land ook daadwerkelijk kandidaat wil zijn. De diversiteit en kwaliteit van de kandidaten zorgt voor een zeer interessant selectieproces. Dit laat zien dat de Wereld Kampioenschappen erg belangrijk zijn als een universeel evenement met invloed op de hele wereld. Het WK moet de competitie positief veranderen. For The Game. For the World." zei FIFA president Blatter.

  De volgende stap in het toewijzingsproces is in april 2009, wanneer de FIFA de Biedovereenkomsten aan de landen zal toezenden. In deze overeenkomsten staan de details en informatie over wat kandidaten in hun Bied Boek moeten opnemen. De deadline voor landen om de Biedovereenkomsten te tekenen is 11 december 2009. De biedende landen ontvangen regels en handleidingen om ervoor te zorgen dat de juiste documenten aangeleverd worden. Landen moeten informatie geven over de infrastructuur, van belang zijnde wetten en regels en de opzet van de organisatie in het algemeen.

  WK 2018 biedende landen

  Hoe verliepen de aanmeldingen voor het WK 2022?

  Alle landen die lid zijn van de FIFA mochten zich kandidaat stellen voor de organisatie van het WK 2018 en het WK 2022, behalve de landen van de continenten waar de afgelopen twee Wereld Kampioenschappen zijn gehouden. Dit betekende dat landen uit Afrika en Zuid-Amerika het WK 2022 niet zouden mogen organiseren. De procedure voor het kandidaat stellen was als volgt:

  • Februari 2009: 2 februari 2009 was de deadline voor de landen om hun interesse aan te geven in het organiseren van het WK 2018 of het WK 2022. De landen die geïnteresseerd waren, ontvingen een registratieformulier van de FIFA om een bid voor te bereiden. Elf landen toonden hun interesse voor het organiseren van één van de Wereld Kampioenschappen.
  • Maart 2009: op 16 maart 2009 moesten de geïnteresseerde landen het registratieformulier retour hebben gestuurd naar de FIFA. Alle landen die interesse hadden, mochten zich kandidaat blijven stellen. Wel moesten Qatar en Zuid-Korea zich richten op het WK 2022.
  • April 2009: de geregistreerde landen ontvingen de overeenkomsten en documenten voor het doen van een bid.
  • December 2009: op 11 december 2009 moest de FIFA de overeenkomst voor het bid getekend terug ontvangen. Mexico had zich ondertussen in september 2009 teruggetrokken vanwege de economische crisis in het land. In maart 2010 werd ook Indonesië geweigerd door de FIFA.
  • Mei 2010: de landen die een bid wilden uitbrengen, moesten op 14 mei 2010 het bid-boek naar de FIFA sturen. Hierin staan alle regels en richtlijnen op basis waarvan de FIFA kon beoordelen of de kandidaten voldoen aan de voorwaarden om het WK 2018 of het WK 2022 te mogen organiseren. Eén van de voorwaarden was dat er twaalf stadions beschikbaar moeten zijn, met elk een capaciteit van 40.000 bezoekers voor groepswedstrijden en 80.000 bezoekers voor de opening en de finale. Daarnaast moest elk land informatie geven over de infrastructuur en wettelijke regels. De FIFA heeft vervolgens de tekortkomingen en de risico's beoordeeld, mede door elk land te bezoeken. Rusland is van 16 tot 19 augustus 2010 bezocht. In totaal zijn er elf bid-boeken naar de FIFA verstuurd, waaronder twee boeken van twee landen gezamenlijk. De Verenigde Staten, Japan en Australië maakten bekend zich te zullen richten op het WK 2022. Qatar en Zuid-Korea deden dit al. Hierdoor bleven alleen Europese landen over voor de organisatie van het WK2018. Dit zijn Rusland, Spanje en Portugal, Nederland en België en Engeland. Spanje en Engeland hebben in het verleden eerder een Wereld Kampioenschap georganiseerd.
  • December 2010: naar aanleiding van het bid-boek, heeft de FIFA op 2 december 2010 beslist welke landen het WK 2018 en het WK 2022 mogen organiseren.

  Toezicht van de ethische commissie van de FIFA

  De ethische commissie van de FIFA kwam maandag 15 maart 2010 bij elkaar onder het voorzitterschap van de Zwitser Claudio Sulser. Sulser is recent aangewezen als de nieuwe voorzitter van deze commissie. Gedurende deze bijeenkomst werd de voortgang van het biedproces voor de organisatie van het WK 2022 beoordeeld. Het biedproces is gebasseerd op de principes van transparantheid en gelijkheid.

  FIFA president Joseph Blatter opende de bijeenkomst en benadrukte het belang van de commissie: "Voetbal is meer dan een spel. In zijn sociaal-culturele benadering is voetbal hoop, herbergt het emoties en het het de school van het leven. Voetbal is ook erg belangrijk voor de economie. Dit alles brengt niet alleen een sociale verantwoordelijkheid, maar ook morale toewijding. Mede hierom is het belangrijk om een onafhankelijke ethische commissie te hebben die de fair play en de Code of Ethics naleefd."

  Voorzitter Sulser zei: "Als voormalig profvoetballer ben ik erg vereerd dat ik voorzitter mag zijn van deze commissie. Ik ben er zeker van dat we positief werk zullen afleveren als team, met een transparante benadering en met de Code of Ethics in ons achterhoofd om de integriteit van voetbal de beschermen."

  De commissie heeft besloten om alle bieders op het WK 2022 een brief te sturen om hen te herinneren dat zij hebben getekend voor een Wereld Kampioenschap voetbal met respect voor fair play. De ethische commissie zal blijven beoordelen of alle regels rondom het bod en de toewijzing goed verlopen.

  De ethische commissie is in juni 2006 opgericht als een nieuwe en onafhankelijke juridische entiteit. De Ethics Committee opereert naast de Disciplinary Committe en Appeal Committee. Als een onafhankelijke juridische entiteit heeft de commissie beslissende zeggenschap en de mogelijkheid om sancties op te leggen volgens de Code of Ethics. De commissie heeft ook de bevoegdheid om de toewijzing van het WK 2022 in de gaten te houden.

  Bezoek van de inspectiegroep van de FIFA aan Qatar

  De inspectiegroep van de FIFA heeft Qatar bezocht op 17 september 2010. Het bezoek aan Qatar is het negende en laatste bezoek aan de biedende landen op de organisatie van het WK 2018 en/of het WK 2022. Qatar was samen met Australië, Japan en Zuid-Korea één van de vier kandidaten voor het exclusieve recht om het WK 2022 te mogen organiseren.

  Het zeskoppige gezelschap van de FIFA verbleef onder leiding van Harold Mayne-Nicholls drie dagen in Qatar. De groep bezocht de Aspire Dome en het Al Sadd stadion. Ook aanschouwden ze een voetbalwedstrijd in een stadion met volledige klimaatbeheersing. Daarnaast maakte de afvaardiging van de FIFA kennis met leden van het koninklijk huis van Qatar en leden van de overheid.

  Vanuit een organisatorische kijk heeft Qatar de potentie om gastland te zijn van een internationaal sportevenement, zoals het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022. Er zijn volgens Mayne-Nicholls wel een aantal logistieke uitdagingen. Qatar heeft volgens het evaluatierapport van de FIFA de hoogste operationele risico's van alle biedende landen.

  Qatar heeft getracht om in hun bod alle aspecten te noemen: van groene technologieën tot infractructuur tot de grote impact die het WK 2022 in Qatar achter laat. De voorzitter van het bod heeft toegezegd dat Qatar klaar zal zijn in 2022 om het WK te organiseren.

  De inspectiegroep van de FIFA begon op 17 juli. Men bezocht de volgende landen: Japan, Zuid-Korea, Australië, België/Nederland, Rusland, Engeland, Spanje/Portugal, Amerika en Qatar.

  Rutte, Gullit, Cruijff en Hiddink

  Bekende mensen uit de sport, politiek en maatschappij komen deze dagen bij elkaar in Zürich voor twee dagen van presentaties. Alle biedende landen presenteren hun plannen om de organisatie van het WK 2022 binnen te halen. Op woensdag 1 december 2010 zullen 5 kandidaten hun presentaties houden.

  Het Australische bod wordt gepresenteerd door Quentin Bryce (Governeur-Generaal) en Elle Macpherson (topmodel). Australië heeft het WK voetbal nog nooit eerder georganiseerd en valt onder het continent Oceanië.

  Zuid-Korea is vertegenwoordigd door Hwang Sik Kim (eerste minister) en Park Ji-Sung (voetballer). Zuid-Korea heeft het WK voetbal in 2002 georganiseerd met Japan en valt onder het continent Azië.

  Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani vertegenwoordigd Qatar, gesteund door Bora Milutinovic (bondscoach) als ambassadeur. Qatar heeft het WK voetbal nog nooit eerder georganiseerd en valt onder het continent Azië.

  Het bod van de Verenigde Staten wordt gepresenteerd door niemand minder dan Bill Clinton (voormalig president) en Morgan Freeman (acteur), maar ook door Landon Donovan (voetballer). De Verenigde Staten heeft het WK voetbal in 1994 georganiseerd en valt onder het continent Noord-Amerika.

  Junji Ogura vertegenwoordigt het bod van Japan. Japan heeft het WK voetbal in 2002 georganiseerd met Zuid-Korea en valt onder het continent Azië.

  Op donderdag 2 december 2010 mogen Nederland en België als eerste hun plannen voor het WK 2022 presenteren. Nederland is vertegenwoordigd door Mark Rutte (eerste minister), Ruud Gullit, Johan Cruijff (voetballers) en Guus Hiddink (bondscoach). België is vertegenwoordigd door Yves Laterme (eerste minister) en Jean-Marie Pfaff (bondscoach). Aangezien Rusland als Europees land het WK 2018 mocht organiseren, vielen Nederland en België af voor de organisatie van het WK 2022.

  Het Engelse team bestaat uit Prins William, David Cameron (eerste minister) en David Beckham (voormalig voetballer). Aangezien Rusland als Europees land het WK 2018 mocht organiseren, viel Engeland af voor de organisatie van het WK 2022.

  Igor Shuvalov (eerste minister), Anna Netrebko (operazangeres) en Andrey Arshavin (voetballer) proberen de organisatie van het WK 2022 voor Rusland binnen te slepen. Het land kreeg echter de organisatie van het WK 2018 al toegewezen en viel dus af voor het WK 2022.

  Spanje en Portugal zijn vertegenwoordigd door Jose Socrates (eerste minister), Jose Luis Rodriguez Zapatero (president) en Iker Casillas (voetballer). Aangezien Rusland als Europees land het WK 2018 mocht organiseren, vielen Spanje en Portugal af voor de organisatie van het WK 2022.

  Stemronden

  De FIFA heeft 24 leden in het uitvoerend comité. Het proces is gebaseerd op het principe van transparantheid, objectiviteit en gelijkwaardigheid. De 24 leden mogen elk één stem uitbrengen, maar vlak voor de stemronde werden twee leden geschorst vanwege verdenking van corruptie en samenzwering. Deze twee leden zouden namelijk hun stem willen verkopen.

  De overige 22 leden stemden eerst over de organisatie van het WK 2018 en daarna over het WK 2022. De stemming is strikt geheim en er is een meerderheid van de stemmen nodig voor de toewijzing. Wanneer geen enkel land een meerderheid van de stemmen heeft, valt het land met de minste stemmen af, waarna er een nieuwe stemronde wordt gehouden. Als twee of meer landen het minst aantal stemmen hebben, wordt er gestemd welk land afvalt.

  De organiserende landen moesten voldoen aan voorwaarden wat betreft de voetbalstadions. Hieronder staat een overzicht van de bouwkosten en het aantal stadions per land:

  • Qatar: 12 stadions voor $ 3,0 miljard
  • Verenigde Staten: 18 stadions
  • Zuid-Korea: 14 stadions voor $ 0,9 miljard
  • Japan: 13 stadions voor $ 1,3 miljard
  • Australië: 12 stadions voor $ 2,3 miljard

  Stemronde 1

  De eerste stemronde ontvingen de landen het volgende aantal stemmen:

  • Qatar: 11
  • Verenigde Staten: 3
  • Zuid-Korea: 4
  • Japan: 3
  • Australië: 1

  Aangezien geen enkel land een meerderheid van de stemmen heeft, viel Australië af en werd er een tweede stemronde gehouden.

  Stemronde 2

  • Qatar: 10
  • Verenigde Staten: 5
  • Zuid-Korea: 5
  • Japan: 2

  Aangezien geen enkel land een meerderheid van de stemmen heeft, viel Japan af en werd er een derde stemronde gehouden.

  Stemronde 3

  • Qatar: 11
  • Verenigde Staten: 6
  • Zuid-Korea: 5

  Aangezien geen enkel land een meerderheid van de stemmen heeft, viel Zuid-Korea af en werd er een vierde stemronde gehouden.

  Stemronde 4

  • Qatar: 14
  • Verenigde Staten: 8

  Qatar heeft in de laatste stemronde de meeste stemmen gekregen en mag dus het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022 organiseren.

  Qatar is verkozen tot gastland van het WK 2022

  Qatar is verkozen tot organisator van het WK 2022. FIFA president Josept Blatter kondigde op 2 december 2010 de resultaten van de stemronden aan in Zurich. Leden van het Executive Committee van de FIFA mochten stemmen op verschillende landen, waaronder Nederland en België. De FIFA is er trots op dat het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022 naar een nieuw land en zelfs een nieuw continent gaat komen. Blatter gaf aan dat dit een nieuwe stap is in de ontwikkeling van de voetbalsport.

  Later prees Blatter de landen die de organisatie net gemist hadden. Hij gaf een groot compliment aan alle biedende landen voor het grote werk dat ze verzet hebben en voor de positieve boodschap die men afgaf. Alle landen hebben begrepen dat voetbal meer is dan slechts een spel. Voetbal draait niet alleen om winnen, het is de school van het leven waar je moet leren verliezen.

  Naast Nederland en België waren ook Engeland, Spanje en Portugal, Australië, Zuid-Korea, Japan, VS en Rusland in de race voor de organisatie van het WK 2022. De VS (1994), Japan en Zuid-Korea (2002) hebben eerder het Wereld Kampioenschap georganiseerd.

  Sheikh Mohammed bin Hamad Al-Thanix gaf te kennen dat hij erg vereerd is om het WK 2022 te mogen organiseren in Qatar. Hij zei dat Qatar aan alle hoge verwachtingen zal voldoen. "Dank u voor het geloven in verandering, voor het uitbreiden van het spel en voor het geven van een kans aan Qatar. Jullie zullen trots op ons en op het gehele Midden-Oosten zijn."

  De bekendmaking van het gastland van het WK 2022 is één van de grootste mediaevenementen in Zwitserland. Er waren meer dan 70 tv-stations met 1.000 reporters aanwezig om live verslag te doen in het Zurich Exhibition Centre. De overeenkomsten voor de organisatie door Qatar werden op 16 december 2010 getekend door Blatter en Khalifa Al-Thani.

  Toewijzing WK 2022 aan Qatar

  Datum gepubliceerd: 16-03-2010 | Datum bijgewerkt: 17-05-2024 | Auteur:

  Deel 'WK 2022: de toewijzing van het WK aan Qatar'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Qatar heeft het WK 2022 toegewezen gekregen door een meerderheid van de stemmen in de stemronden. Achteraf bleek er corruptie door de FIFA bij het biedproces.


  Over de auteur van 'WK 2022: de toewijzing van het WK aan Qatar'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  Zorgverzekering vergelijken