Voetbal bij Ziggo Sport

WK 2022 logo met verbondenheid en Arabische cultuur

Het WK 2022 logo staat voor een evenement die voetbalfans van over de hele wereld betrekt en verbind. Ook komen elementen uit de regionale en Arabische cultuur tot uiting.

WK 2022 logo

De rondingen van het logo vertegenwoordigen de golven van woestijnduinen en de ononderbroken lus toont zowel het nummer 8 als een symbool voor oneindigheid.

Het cijfer 8 staat voor de 8 prachtige voetbalstadions, en de lus weerspiegelt het onderling verbonden karakter van het voetbalevenement.

In het WK logo is met enige fantasie de wereldbeker te zien. Duidelijker is de vorm van een traditionele wollen sjaal, die wereldwijd door iedereen gedragen wordt in de wintermaanden.

WK 2022 logo op gebouw

Geborduurde details zijn vaak te zien op sjalen in de Arabische wereld, en is ook verwerkt in het logo. Hiermee viert de FIFA de diversiteit van de bevolking in Qatar en het feit dat dit het tweede WK in Azië is.

De sjaal verwijst uiteraard naar de winter. Dit wordt de eerste keer dat het Wereldkampioenschap in de winter wordt gespeeld, namelijk in november en december 2022.

De onthulling van het WK 2022 logo

Het officiële logo van het WK 2022 is op 3 september 2019 onthuld door de FIFA en Qatar, als de volgende belangrijke mijlpaal op weg naar het grote voetbalevenement.

De onthulling van het WK 2022 logo vond om 20:22 uur plaats in Doha, de hoofdstad van Qatar. Duizenden toeschouwers zagen het embleem geprojecteerd op verschillende bekende gebouwen over de hele wereld.

WK 2022 logo gebouw strand

Een aantal grote steden over de hele wereld vieren deze mijlpaal van Qatar mee. Zij toonden het WK logo op gebouwen en reclameborden op belangrijke publieke plaatsen.

Veel bekende voetballers en FIFA legendes deelden het logo op social media, waardoor miljoenen fans bereikt werden.

De betekenis van het logo WK 2022

Het logo van het Wereldkampioenschap 2022 bestaat uit veel grote en kleine elementen, met elk hun eigen betekenis.

WK 2022 logo elementen
  • De flow van de sjaal: de top van het logo is de elegante beweging van de sjaal, die wereldwijd gedragen wordt door verschillende mensen en in verschillende stijlen.
  • Diakritische tekens: boven en onder de Arabische letters.
  • Voetbal: in geometrische stijl, verwijzend naar de Arabische cultuur.
  • Een intrigerend 3D object: gemaakt om te verrassen en om van te genieten. Het logo kan draaien, waardoor een perfecte cirkel ontstaat als verwijzing naar de aardbol en een voetbal.
  • Vorm van de wereldbeker: het meest bekende symbool in de voetbalwereld.
  • Decoratieve elementen: bloemrijke patronen, zoals geborduurd op de sjaals in Qatar, zijn belangrijk voor het erfgoed van het gastland. Gebaseerd op Arabische kunst laat het de rijkheid van de kunst uit het Midden Oosten zien.
  • Oneindig symbool en cijfer 8: het logo heeft meerdere betekenissen, zoals de acht stadions in Qatar en de verbinding tussen mensen tijdens en na het WK.
  • Lettertype met een menselijke touch: het elegante, handgeschreven Arabisch schoonschrift. Let op de unieke Q en het verlengstreepje, de kasheeda.

Lettertype logo WK 2022

Het lettertype onderaan het logo brengt de Qatarese cultuur naar de rest van de wereld. Het brengt de traditionele Arabische schrijfmethode samen met de wereldtalen via de integratie van bepaalde elementen.

Eén van die elementen in het logo is de 'kasheeda'. Dit is een verlenging van een lijn tussen de letters, om de elegantie van het woord te verbeteren.

Gepubliceerd op: 16-03-2010 | Bijgewerkt op: 04-12-2021 | Door:

Reageer op 'WK 2022: logo met verbondenheid en Arabische cultuur'


Meer reacties tonen


Deel 'WK 2022: logo met verbondenheid en Arabische cultuur'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Het WK 2022 logo staat voor een evenement die voetbalfans betrekt en verbind. Ook komen elementen uit de Arabische cultuur in het logo tot uiting.

Voetbal bij Ziggo Sport