Gratis e-Boekhouden.nl

Alles over hattricks op het Wereldkampioenschap voetbal

Er zijn 52 hattricks gescoord in finaletoernooien van de FIFA Wereldbeker voor heren. Sommige zijn zeker meer memorabel dan andere, maar alle hattricks zijn speciaal. We geven een overzicht van de beste feiten over WK-hattricks, waardoor je de belangrijkste informatie krijgt.

De Salenko-show

Slechts één speler heeft vijf doelpunten gescoord in één enkele FIFA Wereldbekerwedstrijd voor heren: de Rus Oleg Salenko. Zijn vijf doelpunten kwamen in de 6-1 groepsfase van zijn land in Kameroen in juni 1994.

Zijn vijf doelpunten in deze wedstrijd overschaduwden de prestatie van de Kameroense spits Roger Milla om de oudste speler te worden die scoorde op een WK, terwijl ze zijn totale totaal op zes brachten tijdens het WK '94 in de VS na een eerder doelpunt tegen Zweden in de groepsfase. Deze goals waren genoeg om hem de Gouden Schoen op het toernooi te winnen, die hij deelde met de Bulgaarse legende Hristo Stoichkov.

Hoewel zijn doelpunten Rusland naar de overwinning hielpen, kwamen ze te laat om zich te kwalificeren voor de knock-outfase - hun wedstrijd tegen Kameroen was een dood rubber, met Zweden en Brazilië die al de top twee plaatsen verzegelden om de laatste 16 te halen.

Salenko speelde nooit meer voor Rusland en zijn zes doelpunten op het WK 1994 waren zijn enige voor zijn internationale team. Maar wat een manier om uit te gaan.

Snelste hattricks

Erich Probst bleef niet hangen in juni 1954. De Oostenrijker scoorde een hattrick in de eerste 24 minuten van hun groepswedstrijd tegen Tsjechoslowakije, waardoor ze iets meer dan een kwart van de wedstrijd met 4-0 voor stonden.

Nadat Ernst Stojaspal hen in de derde minuut op voorsprong had gezet, voegde Probst nog drie doelpunten toe in de vierde, 21e en 24e minuut, waarmee hij de vroegste hattrick ooit in een WK voor mannen voltooide.

Hoewel het de eerste keer was dat er werd gescoord, was het niet het meest snelle vuur in termen van minuten tussen het scoren van drie doelpunten. Die eer gaat naar de Hongaar László Kiss, die op het WK van 1982 tegen El Salvador een hattrick scoorde in een tijdsbestek van zeven minuten en 42 seconden - de snelste hattrick in de geschiedenis van het WK.

Jonge en oudste speler met een hattrick

Pelé blijft de jongste speler die een hattrick scoort op een WK voor mannen, met zijn treble in de overwinning van Brazilië in de halve finale van 1958 op Frankrijk toen hij slechts 17 jaar en 244 dagen oud was - de enige speler die er een scoorde onder de leeftijd van 18 jaar.

De enige andere tiener die een WK-hattrick scoorde, is de Duitser Edmund Conen, die in mei 1934 drie keer scoorde tegen België op de leeftijd van 19 jaar en 198 dagen oud.

Cristiano Ronaldo uit Portugal is de oudste speler die een hattrick scoorde op een WK. De huidige Premier League-ster was 33 jaar en 130 dagen oud toen hij alle drie de goals van zijn land scoorde in het 3-3 gelijkspel in de groepsfase tegen Spanje – zijn derde doelpunt kwam uit een heerlijke vrije trap langs de doelman van Spanje – en het huidige Manchester United. teamgenoot - David de Gea, met nog maar twee minuten te gaan. Dit was zijn 51e hattrick voor club en land, terwijl het ook de 51e hattrick in de geschiedenis van het WK was.

Rob Rensenbrink had dit record 30 jaar vastgehouden na zijn hattrick voor Nederland tegen Iran op het WK van 1978, toen hij 30 jaar en 335 dagen oud was.

Hattricks van het verliezende team

Slechts drie spelers hebben een WK-hattrick gescoord en zijn aan de verliezende kant geëindigd: Ernst Wilimowski voor Polen in 1938, Josef Hügi voor Zwitserland in 1954 en Igor Belanov voor de USSR in 1986. Denk vooral aan Wilimowski: hij scoorde vier goals in de 6-5 nederlaag voor Polen tegen Brazilië. Dit waren zijn enige vier doelpunten op het WK en geen van hen bracht zijn land in die wedstrijd aan de leiding.

De enige andere speler die een hattrick scoorde en niet aan de winnende kant eindigde, was Cristiano Ronaldo toen hij zijn drie goals maakte tegen Spanje in 2018. De wedstrijd eindigde in 3-3 en zijn doelpunt in de 88e minuut leverde de Portugees een punt op.

Spelers met de meeste hattricks

Just Fontaine is een van de slechts drie spelers die een hattrick scoorden in twee afzonderlijke wedstrijden op hetzelfde WK-finaletoernooi, naast Sándor Kocsis (1954) en Gerd Müller (1970), dankzij zijn trebles tegen Paraguay en nog eens vier doelpunten tegen Duitsland in het toernooi van 1958.

De legendarische Duitse spits Müller scoorde hattricks in wedstrijden tegen Bulgarije en Peru in Mexico 1970, met slechts drie dagen tussen de trebles. Slechts één andere speler heeft een hattrick gescoord in twee opeenvolgende WK-optredens, namelijk de Hongaarse Kocsis in 1954 (ook over een periode van vier dagen).

De enige andere speler die meerdere hattricks heeft gescoord tijdens WK-finales, is ook de enige die een hattrick heeft gescoord tijdens twee verschillende edities van het toernooi. Gabriel Batistuta scoorde drie doelpunten tegen Griekenland op het WK van 1994, voordat vier jaar later op het toernooi van 1998 nog een treble volgde, dit keer tegen Jamaica. Zijn beide hattricks kwamen op 21 juni, beiden werden gescoord tegen WK-debutanten en beiden zagen het laatste doelpunt om de hattrick te voltooien vanaf de penaltystip komen.

Het jaar van de hattrick

Was het makkelijker om hattricks te scoren in eerdere WK-toernooien? Het lijkt zo - een mix van regels die vriendelijker zijn voor aanvallende spelers, plus een grotere ongelijkheid tussen landen zou hiervoor een mogelijke verklaring kunnen zijn.

Van de 52 WK-hattricks kwam de eerste helft (26) in de eerste acht WK-toernooien, terwijl de volgende 26 zich over de volgende 13 WK-edities verspreidden, ondanks dat die edities meer wedstrijden bevatten.

Iets meer dan 15% van alle WK-hattricks kwam in het toernooi van 1958 - in geen enkele editie waren er zoveel als de acht die dat jaar scoorden.

Het enige WK-toernooi waar geen enkele hattrick werd gescoord, was de editie van 2006 in Duitsland.

Zondag is de dag voor een hattrick

De heilige dag voor hattricks. Tweeëntwintig van de WK-hattricks zijn op zondag gescoord, wat twee keer zoveel is als de volgende meest productieve dag - een zaterdag (11).

Elke dag van de week is er een hattrick op het WK geweest, maar in de geschiedenis van de competitie is er slechts één op een maandag gescoord. Die treble werd gescoord door Pauleta voor Portugal vs. Polen tijdens de groepsfase van het WK 2002.

Hattrick in een WK finale

Geoff Hurst blijft de enige speler in de geschiedenis van het WK die een hattrick scoort in de WK finale. Zijn iconische treble voor Engeland tegen West-Duitsland in 1966 op Wembley werd bezegeld in de laatste minuut van de extra tijd en hielp de Three Lions aan een 4-2 overwinning - de enige WK-titel van Engeland. Hurst scoorde meer doelpunten in deze wedstrijd (drie) dan in zijn andere vijf WK-optredens samen (twee).

Ademir scoorde vier doelpunten in de 7-1 overwinning van Brazilië op Zweden in de laatste groepsronde van het WK van 1950, maar de WK-finale van dat jaar wordt algemeen beschouwd als de 2-1 nederlaag van de Braziliaan tegen Uruguay in de uiteindelijke beslisser van het toernooi.

Deel 'Alles over hattricks op het Wereldkampioenschap voetbal'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Er zijn 52 hattricks gescoord op het WK voetbal. De snelste hattrick was binnen 24 minuten. De oudste speler met een hattrick op het WK is Cristiano Ronaldo.