Zorgverzekering vergelijken

Dit zijn de grootste overwinningen in de geschiedenis van het WK voetbal

Terwijl het WK 2022 in Qatar druk bezig is, blikken we terug op enkele van de meest scheve wedstrijden in de geschiedenis van het WK voor mannen.

Die eer wordt gezamenlijk gehouden door Hongarije en Joegoslavië, die elk negen doelpunten hebben behaald. Het record bij de vrouwen is in handen van de Verenigde Staten, die Thailand met 13-0 versloegen in de groepsfase van de FIFA Women's World Cup 2019.

Hongarije 10-1 El Salvador: WK 1982

Stel, jij bent het Hongaarse nationale team en je bent de enige ploeg die meer dan 10 doelpunten scoort in één WK-wedstrijd voor mannen. Hieruit volgt dat jullie het enige team zijn dat een dubbelcijferige overwinning boekte in de WK-geschiedenis, en de uiteindelijke winstmarge van negen doelpunten is een gezamenlijk WK-record.

Maar na verlies van regerend kampioen Argentinië in je volgende wedstrijd - een wedstrijd waarin Argentinië op de een of andere manier zowel de aftrap van de eerste helft als de tweede helft mag nemen - sta je tegenover België. Een 1-1 gelijkspel in die laatste wedstrijd en jij, Hongarije, wordt uitgeschakeld in de groepsfase van het WK 1982 in Spanje, ondanks een historische overwinning.

In dat duel tegen El Salvador was het de Hongaarse invaller László Kiss die de show stal. Toen hij in de tweede helft van de bank kwam, scoorde Kiss een hattrick. Zijn treble is niet alleen de enige WK-hattrick van een invaller, maar het is ook de snelste hattrick ooit in een WK, hij pakte zijn drie in zeven minuten tijd.

Teamgenoot Laszlo Fazekas pakte een brace, terwijl de ploeg van Kalaman Meszoely El Salvador met het zwaard versloeg.

Italië zou uiteindelijk dit WK winnen door in de finale West-Duitsland met 3-2 te verslaan.

Hongarije 9-0 Zuid-Korea: WK 1954

De Hongaren waren geen onbekende in grote WK-overwinningen, en 28 jaar eerder tegen Zuid-Korea nog een keer uitdelen. Deze kwam met dank aan het Hongaarse Gouden Team uit de jaren vijftig, opgebouwd rond een kern van zes hoofdrolspelers: Ferenc Puskás, Sándor Kocsis, Nándor Hidegkuti, Zoltán Czibor, József Bozsik en Gyula Grosics.

De ploeg van Gusztav Sebes was grote favoriet om het toernooi in Zwitserland te winnen, en ze openden de competitie op sublieme wijze door Zuid-Korea met 9-0 te verslaan.

Puskas scoorde - een jaar na zijn ontleding van Engeland op Wembley - tweemaal, maar het was Kocsis die uit de blokken explodeerde. Hij scoorde een hattrick in deze wedstrijd en scoorde vervolgens vier in Hongarije's 8-3 overwinning in de groepsfase op West-Duitsland, waarmee hij de eerste speler werd die meerdere hattricks scoorde in één enkel WK.

Met nog twee doelpunten in elk van de kwartfinales en halve finales van Hongarije, bracht Kocsis zijn toernooitotaal op 11 - op dat moment een record voor het hoogste aantal gescoorde doelpunten in één toernooi.

Maar ondanks het feit dat ze in de finale een West-Duitse kant tegenkwamen die ze tijdens de groepsfase met 8-3 hadden verslagen, zouden de Magische Magyaren de omgekeerde wedstrijd met 3-2 verliezen in wat bekend werd als het Mirakel van Bern.

Hongarije's prestaties op het WK 1954 zijn recordbrekend. Ze hebben het record voor de meeste doelpunten in een enkele editie, het hoogste totale doelsaldo en het hoogste aantal doelpunten per wedstrijd. Het enige wat ze niet wonnen was de trofee...

Joegoslavië 9-0 Zaïre: WK 1974

Groep 2 van de FIFA Wereldbeker 1974 was een vreemde. De poule bestond uit titelverdediger Brazilië, naast Schotland en Joegoslavië, evenals Zaïre, die zich voor het eerst kwalificeerde.

Brazilië, Schotland en Joegoslavië speelden gelijk tegen elkaar, dus de sleutel tot kwalificatie berustte op doelsaldo. Kortom, met hoeveel zou elk van hen Zaïre kunnen verslaan.

Schotland behaalde een 2-0 overwinning, maar door de 9-0 overwinning van Joegoslavië stonden ze bovenaan de groepstafel met een enorm doelsaldo van +9.

Joegoslavië snelde in de eerste 20 minuten naar een voorsprong van drie doelpunten. Als reactie hierop besloot de manager van Zaïre, Blagoje Vidinić - zelf voormalig Joegoslavisch international - zijn doelman te vervangen. Eraf kwam Kazadi Muamba en kwam de 1,5 meter lange Dimbi Tubilandu.

Binnen een minuut had hij zichzelf toegegeven. Hij zou die avond nog vijf keer de bal uit zijn net moeten halen.

De Joegoslaven waren zes doelpunten voor de rust - de meeste doelpunten in de eerste helft van een WK-wedstrijd in de geschiedenis - en Dušan Bajević hielp zichzelf aan een treble.

Ondanks dat Joegoslavië in de eerste ronde bovenaan hun groep stond, verloor het alle drie hun wedstrijden in de tweede groepsfase en scoorde daarbij slechts twee doelpunten.

In een leuke wending staat Joegoslavië eigenlijk aan de ontvangende kant van de gezamenlijk grootste nederlaag in de geschiedenis van het EK (een 6-1 nederlaag tegen Nederland in Euro 2000), en tot op heden zijn ze de enige partij die zes of meer tegen heeft gekregen. doelpunten in een enkel EK-spel. Met een gemiddelde leeftijd van hun basiselftal van slechts 25 jaar en 351 dagen oud tegen Zaïre, is Joegoslavië het jongste team dat op onze lijst staat.

Zweden 8-0 Cuba: WK 1938

Vroeger, toen het WK een regelrechte knock-out-affaire was, is deze kwartfinale tussen Zweden en Cuba technisch gezien de grootste WK-overwinning buiten de groepsfase.

De Zweden vorderden door hun laatste 16 gelijkspel met Oostenrijk dankzij een walk-over, terwijl Cuba Roemenië versloeg na een replay.

Een 7.000 man sterke menigte in Antibes zag hoe Zweden acht doelpunten voorbij Cuba maakte. Zowel Gustav Wetterström als Harry Andersson hielpen zichzelf aan een hattrick, en deze wedstrijd blijft de enige wedstrijd in de WK-geschiedenis waarin twee spelers van hetzelfde team een ​​hattrick hebben gescoord in dezelfde wedstrijd.

Uruguay 8-0 Bolivië: WK 1950

Frankrijk moest zeven wedstrijden spelen om het WK 2018 in Rusland te winnen. In 1950 hoefde Uruguay er maar vier te spelen op weg naar zijn tweede WK-overwinning. In feite waren voor hun eerste overwinning in 1930 ook maar vier wedstrijden nodig. Beide toernooien zijn de minste wedstrijden die een team nodig heeft om de Jules Rimet-trofee in de wacht te slepen.

Uruguay's eerste en enige groepswedstrijd in 1950 kwam tegen Bolivia. Het was de bedoeling dat Frankrijk zich bij het paar zou voegen in Groep 4, maar had zich na de loting teruggetrokken, daarbij verwijzend naar de hoeveelheid reizen die nodig zou zijn om hun groepswedstrijden te spelen.

Dus terwijl landen als Brazilië, Joegoslavië, Spanje en Engeland het moesten uitvechten in groepen van vier teams, waar alleen het beste team doorging, had Uruguay een eenmalige wedstrijd tegen Bolivia.

Het werd uiteindelijk een routine overwinning. Met vier doelpunten in beide helften was de ploeg van Juan Lopez een comfortabele 8-0 winnaar. Oscar Miguez hielp zichzelf aan een hattrick, een van de slechts drie Uruguayaanse spelers om deze prestatie te bereiken.

1950 was het enige WK-toernooi dat niet werd beslist door een finale van één wedstrijd, waarbij Uruguay een laatste groepsfase won van de Brazilianen, Zweden en Spanjaarden.

Duitsland 8-0 Saoedi-Arabië: WK 2002

De 8-0 overwinning van Duitsland op het WK 2002 tegen Saoedi-Arabië is de grootste WK-overwinning in de 21e eeuw .

Na 20 minuten opende Miroslav Klose de score bij zijn WK-debuut, laag bukkend om een ​​slippende voorzet van links binnen te koppen.

Het was zijn eerste WK-doelpunt en het zou niet zijn laatste zijn. Slechts vijf minuten later had hij een tweede toegevoegd met een kenmerkende kogelkop. De beste doelpuntenmaker van het WK voltooide halverwege de tweede helft zijn hattrick en de vijfde van Duitsland, met zijn derde kopbal en een voorzet van Bernd Schneider.

Klose is pas de tweede speler in de WK-geschiedenis die een hattrick van kopballen scoort in één WK-wedstrijd, nadat Tomas Skuhravy het deed voor Tsjechoslowakije tegen Costa Rica in WK '90. Hij is een van de 13 spelers die een hattrick hebben gescoord tijdens hun WK-debuut, maar sinds Klose in juni 2002 is hem dat niet meer gelukt.

Klose scoorde niet alleen meer WK-goals dan welke andere speler dan ook, hij scoorde ook meer kopballen dan wie dan ook, voor landgenoot Gerd Müller.

Gedurende zijn carrière scoorde Klose 16 keer in 24 optredens in vier afzonderlijke toernooien. De enige andere spelers die scoren in maar liefst vier WK-toernooien zijn landgenoot Uwe Seeler, Portugees Cristiano Ronaldo en Pelé.

Minder dan 12 maanden na hun 5-1 vernedering door Engeland in München, zou Duitsland de WK-finale in Zuid-Korea en Japan bereiken, waar ze in de finale als tweede zouden eindigen na Ronaldo's Brazilië met 2-0.

Deel 'Dit zijn de grootste overwinningen in de geschiedenis van het WK voetbal'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Dit zijn de grootste overwinningen in de geschiedenis van het WK voetbal. De 7-0 winst van Spanje op Costa Rica in 2022 behoort ook tot de grootste uitslagen.

Over de auteur van 'Dit zijn de grootste overwinningen in de geschiedenis van het WK voetbal'