Voetbal bij Ziggo Sport

De oudste spelers die scoorden tijdens het WK voetbal

Wie zijn de oudste WK-scorers? We kijken terug op de 10 spelers die op de oudste leeftijd een doelpunt scoorden, plus enkele andere leeftijd gerelateerde doelpuntenrecords.

1. Roger Milla (42 jaar, 39 dagen)

Kameroen tegen Rusland - 28 juni 1994

Roger Milla werd de oudste speler die een WK-doelpunt scoorde in juni 1994, toen zijn Kameroense ploeg tegenover Rusland in de Verenigde Staten stond. Helaas voor Milla en Kameroen verloren ze de wedstrijd met 6-1, maar de spits verlengde zijn eigen record toen hij de troostgoal scoorde.

Milla's twee doelpunten voor Kameroen tegen Colombia op Italia 90 betekenden dat hij met 38 jaar en 34 dagen al de oudste scorende speler in de geschiedenis van het WK was, maar hij wou dat record nog eens vier jaar toevoegen om het veilig te stellen.

Toen Milla in 1994 als invaller scoorde tegen Rusland was hij 42 jaar en 39 dagen oud. Om te benadrukken hoe oud dat is, het is meer dan een jaar ouder dan een andere Kameroense legende, Samuel Eto'o, zal zijn wanneer het WK 2022 in Qatar wordt gespeeld.

De aanvaller van Kameroen speelde nooit meer een WK-wedstrijd en is de op twee na oudste speler in de competitie achter Essam El-Hadary uit Egypte en Faryd Mondragón uit Colombia, maar vóór de Noord-Ierse legende Pat Jennings en Peter Shilton uit Engeland.

Milla's leeftijdsrecord werd die dag overschaduwd, toen de Rus Oleg Salenko vijf doelpunten maakte in hun 6-1 overwinning en een nieuw WK-record vestigde als de enige speler die maar liefst vijf doelpunten scoorde in één wedstrijd in de geschiedenis van de competitie.

2. Gunnar Gren (37 jaar, 236 dagen)

Zweden tegen West-Duitsland - 24 juni 1958

Gunnar Gren uit Zweden scoorde in de halve finale van het WK 1958 tegen West-Duitsland. Nadat de Duitsers de leiding hadden genomen en Zweden in de eerste helft gelijk had gemaakt, zorgde Gren's eerste en enige WK-goal ervoor dat Zweden op voorsprong kwam, voordat teamgenoot Kurt Hamrin laat de 3-1 overwinning bezegelde.

Het doelpunt van Gren hielp Zweden in de finale van 1958 tegen Brazilië, maar ze verloren uiteindelijk met 5-2 dankzij een masterclass van Pelé.

Een speciale vermelding verdient hier echter de Russische Sergei Ignashevich. De Rus scoorde een eigen doelpunt tegen Spanje op het WK 2018 op de leeftijd van 38 jaar en 352 dagen oud - meer dan een jaar ouder dan Gren was toen hij zijn laatste WK-doelpunt scoorde. Gelukkig voor de Rus nemen we geen eigen doelpunten op in deze lijst.

3. Cuauhtémoc Blanco (37 jaar, 151 dagen)

Mexico tegen Frankrijk - 17 juni 2010

De Mexicaanse spelmaker Cuauhtémoc Blanco scoorde zijn derde en laatste FIFA World Cup-doelpunt in Mexico's schokkende 2-0 overwinning op Frankrijk tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Blanco, 37 jaar en 151 dagen oud toen hij scoorde, werd de derde oudste doelpuntenmaker op het WK (exclusief eigen doelpunten) en de oudste Mexicaan die scoorde in de geschiedenis van het toernooi.

Deze penalty van 79 minuten van Blanco hielp Frankrijk uit de groepsfase van het WK 2010 te elimineren, na hun gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Uruguay en een nederlaag tegen gastland Zuid-Afrika in de laatste wedstrijd van de groepen.

Met doelpunten op de WK-toernooien van 1998, 2002 en 2010 is Blanco een van de slechts drie Mexicaanse spelers die hebben gescoord in drie afzonderlijke WK's, naast Chicharito en Rafael Márquez.

4. Felipe Balloy (37 jaar, 120 dagen)

Panama tegen Engeland – 24 juni 2018

Felipe Baloy heeft in de WK-geschiedenis misschien maar één optreden en 21 minuten op het veld gestaan, maar hij slaagde erin om in die wedstrijd te scoren en de vierde oudste speler te worden die daarbij een WK-doelpunt maakte.

Aangezien Panama niet aanwezig zal zijn op het WK 2022 in Qatar en Baloy in februari volgend jaar 42 jaar oud wordt, is het onwaarschijnlijk dat hij ooit aan deze cijfers zal toevoegen.

Net als Roger Milla voor hem kwam het doelpunt van Baloy als troost in een zware 6-1 nederlaag. De Panama-verdediger kwam in de wedstrijd toen Engeland met 6-0 voor stond en scoorde vervolgens een kopbal uit een vrije trap slechts negen minuten na zijn invalbeurt, wat betekende dat gedurende de tijd dat Baloy op het veld stond, Panama met 1-0 won. Dat is de echte overwinning.

5. Obdulio Varela (36 jaar, 279 dagen)

Uruguay tegen Engeland - 26 juni 1954

Er is een kans dat Obdulio Varela misschien niet een naam is waar je al te bekend mee bent. Het zou echter moeten zijn.

Varela was aanvoerder van het Uruguayaanse team dat het WK van 1950 won en wordt in Zuid-Amerika beschouwd als een van de beste aanvoerders van het nationale team aller tijden, waarbij de vasthoudende middenvelder nog steeds wordt aanbeden door Uruguayaanse voetbalfans.

In juni 1954 maakte Varela zijn tweede en laatste WK-doelpunt in een 4-2 overwinning op Engeland in Zwitserland. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws was dat hij geblesseerd raakte bij het vieren van het doelpunt en nooit meer een WK-wedstrijd speelde, wat pech was voor Uruguay, aangezien ze nooit een WK-wedstrijd verloren waarin hij speelde (W6 D1 L0).

De oudste speler die een WK-hattrick scoorde

De Portugese Cristiano Ronaldo is de oudste speler die een hattrick scoorde op een WK. De huidige Premier League-ster was 33 jaar en 130 dagen oud toen hij zijn treble scoorde in het 3-3 gelijkspel in de groepsfase tegen Spanje. David de Gea met nog maar twee minuten te gaan. Dit was zijn 51e hattrick voor club en land, terwijl het ook de 51e hattrick in de geschiedenis van het WK was.

Rob Rensenbrink had dit record 30 jaar vastgehouden na zijn hattrick voor Nederland tegen Iran op het WK van 1978, toen hij 30 jaar en 335 dagen oud was.

Lionel Messi (35 jaar oud) en Ronaldo zelf (nu 37) zouden potentieel kunnen zijn om dit record te verlengen tijdens het WK 2022 in Qatar, hoewel geen van beide mannen ooit buiten de groepsfase heeft gescoord op een WK.

De oudste speler die scoorde in een WK-finale

Nils Liedholm was 35 jaar en 264 dagen oud toen hij scoorde in de WK-finale van 1958 voor Zweden tegen Brazilië. De Zweedse spits opende al na vier minuten de score, maar die voorsprong duurde maar vijf minuten voordat Vavá in de negende minuut gelijk maakte voor Brazilië - dit zou de enige keer zijn dat Zweden in de finale leidde.

In de WK-finale van 2006 tussen Frankrijk en Italië in Berlijn scoorden zowel Zinedine Zidane (34 jaar, 16 dagen) als Marco Materzazzi (32 jaar, 324 dagen) - de tweede en derde oudste spelers die scoorden in een WK-finale. De wedstrijd wordt echter vooral herinnerd voor de botsing tussen het paar later - Zidane werd weggestuurd bij zijn laatste optreden voor Frankrijk nadat hij Materazzi een kopstoot op de borst had gegeven.

Speciale vermelding gaat naar een andere 32-jarige, Mario Mandžukić die scoorde voor beide teams in de finale tussen Frankrijk en Kroatië in 2018 op 32 jaar en 55 dagen oud. Na een eigen doelpunt voor Frankrijk in de 18e minuut scoorde de Kroatische spits in de 69e minuut aan de juiste kant.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 19-11-2022 12:59 | Bijgewerkt op: 19-11-2022 | Door: Patrick

Deel 'De oudste spelers die scoorden tijdens het WK voetbal'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Wie zijn de oudste WK-scorers? De 10 spelers die op de oudste leeftijd een doelpunt scoorden, plus enkele andere leeftijd gerelateerde doelpuntenrecords.