Dit is het Al Thumama Stadion voor het WK 2022 in Qatar

Qatar heeft het ontwerp van het Al Thumama Stadion bekend gemaakt. Dit stadion is het zesde voorgestelde voetbalstadion voor wedstrijden tot en met de kwartfinale van het Wereld Kampioenschap voetbal in 2022. 

Dit is het Al Thumama Stadion voor het WK 2022 in Qatar

Bekijk alle prachtige WK 2022 stadions

De voetbalarena is ontworpen door Ibrahim M. Jaidah, architect van het Arab Engineering Bureau uit het gastland. Dit bedrijf is het oudste architectenbureau uit Qatar en heeft een uitgebreid portfolio, waaronder de ambassade van Oman.

Het ontwerp is afgeleid van de geweven gahfiya-hoofddoek, die in elk Arabisch land een andere vorm, kleur en naam heeft. "In de cultuur van Qatar is de gahfiya een belangrijk onderdeel van elke jonge man op weg naar zijn volwassenheid", zei Jaidah. "Dit toegangsritueel inspireerde mij bij het ontwerpen van de voetbaltempel. Het is een arena dat symbool staat voor de groei die Qatar momenteel doormaakt om een wereldwijd gerespecteerde speler te worden in de voetbalsport."

De naam Al Thumama Stadion is oorspronkelijk afgeleid van een lokale boom. De thumamaboom groeit namelijk in die omgeving, 6km van het centrum van Doha. 

De bouwwerkzaamheden aan het voetbalstadion zijn in 2017 begonnen en zijn naar verwachting in 2020 afgerond. De hoofdaannemer is een samenwerkingsverband tussen Al Jaber Engineering uit Qatar en Tekfen Construction uit Turkije.

"We hebben altijd geprobeerd om het verleden met de toekomst te combineren in onze designs. De gahfiya is een voorbeeld van dat thema. Het is een mix van ons erfgoed en cultuur, en toewijding naar de toekomst," aldus H.E. Hassan Al Thawadi van de organisatie. Het Al Thumama Stadion laat volgens hem een nieuw licht schijnen over het voetbaltalent in Qatar. Ook ander talent krijgt de ruimte bij het organiseren van het WK 2022 in Qatar. "Ibrahim M. Jaidah is een erg bekende architect in Qatar en we geloven dat hij het talent, de passie en de toewijding heeft voor dit project." 

Het Al Thumama Stadion zal gebouwd worden op de velden die momenteel gebruikt worden door de nationale voetbalbond van Qatar. Het Al Thumama disctrict is gelegen in de zuidelijke buitenwijken van Doha, 12km van het Hamad International Airport.

Tijdens het voetbalkampioenschap in 2022 kunnen maar liefst 40.000 bezoekers in het stadion. Na het toernooi wordt het aantal stoelen teruggebracht tot 20.000. De stoelen worden gedoneerd aan een willekeurig land die het kan gebruiken voor hun sportinfrastructuur. De ruimte wordt opgevuld door een hotel met 60 kamers, met zicht op het veld. 

Het Al Thumama Stadion heeft de laatste koeltechnologie en toegankelijkheidsfaciliteiten van de hoogste orde. De koelingstechniek voor alle stadions in het voetballand zijn op deze plek zelfs gedemonstreerd aan de FIFA, door middel van een ministadion. 

Supporters kunnen het stadion binnengaan via de bus die rijdt vanaf de metro. Voorafgaand aan het WK 2022 zal het gebouw dienst doen voor diverse voorzieningen, waaronder een hotel en een sportcentrum. De omgeving van het stadion zal door de gemeenschap gebruikt gaan worden voor een grote verscheidenheid aan sporten, zoals handbal, tennis en zwemmen.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 26-08-2017 19:00 | Bijgewerkt op: 26-08-2017 | Door: Patrick

Deel 'Dit is het Al Thumama Stadion voor het WK 2022 in Qatar'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Qatar heeft het ontwerp van het Al Thumama Stadion bekend gemaakt. Dit stadion is het zesde voorgestelde voetbalstadion voor het WK voetbal in 2022.


Over de auteur van 'Dit is het Al Thumama Stadion voor het WK 2022 in Qatar'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.