Voetbal bij Ziggo Sport

Dit zijn de WK-finales met de meeste doelpunten

De WK-finale. Het grootste podium van allemaal. Maar leent af en toe zich voor strakke, terughoudende zaken, of stromen de doelen?

In de 20 edities van het WK voor mannen tot nu toe vielen er in de finales gemiddeld 3,7 doelpunten per wedstrijd. Dat is veel meer dan de 2,4 doelpunten per wedstrijd in de finale van het EK en de 2,3 in de finale van de Copa America.

Dus de gegevens laten zien dat het WK meer doelpunten ziet in de finales. En hier is het officiële overzicht van de best scorende herenfinales in de geschiedenis.

7 doelpunten: Brazilië 5-2 Zweden

Wereldbekerfinale 1958

De eerste WK-titel van Brazilië kwam in 1958 tegen gastland Zweden. En hoe passend dat Brazilië, het hoogst scorende land in de WK-geschiedenis, een hoofdrol zou spelen in de hoogst scorende WK-finale.

Hun 5-2 overwinning zorgde niet alleen voor veel doelpunten, maar zorgde ook voor tal van andere records. Het was de eerste en tot nu toe enige keer dat de gastheren van een WK in de finale verloren, en deze game deelt ook het record voor de grootste winstmarge in een WK-finale (samen met 1970 en 1998 – toevallig ( of niet) finales die Brazilië ook won).

De wedstrijd getuigde ook van zowel de oudste als de jongste spelers die scoorden in een WK-finale.

De voormalige onderscheiding gaat naar de Zweedse aanvoerder Nils Liedholm (35 jaar, 263 dagen oud), die al na vier minuten de score opende met een knappe finish vanaf de rand van het strafschopgebied. Vavá maakte kort daarna gelijk voor Brazilië en voegde na een halfuur een seconde toe.

Maar het moment van magie kwam in de tweede helft toen Pelé, op dat moment nog maar 17 jaar oud, het derde doelpunt van Brazilië scoorde. Hij nam de bal in het strafschopgebied onder controle, schepte de bal over een aanstormende verdediger en knalde de bal langs doelman Kalle Svensson. Met slechts 17 jaar en 249 dagen oud is Pelé nog steeds de jongste doelpuntenmaker in een WK-finale.

Ondanks dat hij pas in de laatste groepsfase van Brazilië verscheen, was dit zijn vijfde doelpunt in het toernooi, nadat hij tot leven kwam in de knock-outreeks van Brazilië. Pelé scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd in de 1-0 overwinning van Brazilië in de kwartfinale tegen Wales, voordat hij een hattrick plunderde tegen Frankrijk in de halve finale. Hij zou er twee toevoegen in de finale, de gelijke stand afronden met een kopdoelpunt in blessuretijd, waardoor zijn totaal voor het toernooi op zes kwam - zijn hoogste totaal voor een enkel toernooi. Ongelofelijk, dat was zeven doelpunten minder dan de topscorer van het toernooi: Just Fontaine, die in 1958 13 WK-goals scoorde.

6 doelpunten: Uruguay 4-2 Argentinië

Wereldbekerfinale 1930

Het lijkt erop dat de voorliefde van het WK voor doelmanactie direct bij de bron begon, met het inaugurele toernooi met zes doelpunten in zijn paradepaardje. Uruguay, de gastheren, versloeg Argentinië met 4-2, in een wedstrijd die een herkansing was van de gouden medaille-wedstrijd van de Olympische Spelen van 1928 - een wedstrijd die Uruguay ook won.

Dit duel is de eerste van vier finales met in totaal zes doelpunten. We lopen voorop met deze omdat het de oudste is en, nou ja, je moet de traditie respecteren.

Voor een volle menigte in het Estadio Centenario in Montevideo zette Pablo Dorado de gastheren op voorsprong. Carlos Peucelle en Guillermo Stabile – de uiteindelijke winnaar van de gouden schoen – scoorden vervolgens en brachten Argentinië met een 2-1 voorsprong de rust in.

Het duurde tot de 57e minuut voordat Uruguay via Pedro Cea gelijk maakte. 10 minuten later stonden ze vooraan met dank aan Idiarte Santos Iriarte. Héctor Castro bezegelde de deal met een vierde op het laatste moment.

Door terug te komen van een 2-1 achterstand tijdens de rust, blijft Uruguay de enige ploeg die met een achterstand de rust ingaat en de wedstrijd omdraait om een ​​WK-finale te winnen.

Een willekeurig feit waar je zeker (niet) om geeft, de WK-finale van 1930 is ook de enige finale die op een woensdag wordt gespeeld.

De volgende dag werd ook in Uruguay uitgeroepen tot nationale feestdag. Heerlijke dingen.

6 doelpunten: Italië 4-2 Hongarije

Wereldbekerfinale 1938

Met oorlogswolken die zich boven Europa samenpakten, vond de derde FIFA World Cup plaats tegen een sombere achtergrond. Op het vasteland moest Oostenrijk zich voorafgaand aan het toernooi terugtrekken vanwege annexatie door Duitsland. Spanje kon ondertussen niet deelnemen vanwege de aanhoudende Spaanse burgeroorlog.

Het was Italië dat als overwinnaar uit de bus kwam en met succes hun triomf van 1934 verdedigde door Hongarije met 4-2 te verslaan in de finale. Het team van Vittorio Pozzo werd de eerste ploeg in de WK-geschiedenis die hun titel verdedigde, en sindsdien heeft alleen Brazilië (1958 en 1962) deze prestatie geëvenaard. Pozzo blijft de enige manager in de geschiedenis die twee WK-titels heeft gewonnen.

Gino Colaussi opende de score voor Italië voordat Pál Titkos gelijk maakte voor Hongarije. Italië voegde na 16 minuten een tweede toe via Silvio Piola, en Colaussi pakte tien minuten voor rust zijn tweede, waardoor de voorsprong van Italië halverwege werd uitgebreid naar 3-1. Geen enkele WK-finale heeft ooit meer dan vier doelpunten in de eerste helft opgeleverd (ook vier in 1958).

Halverwege de tweede helft kreeg de Hongaarse aanvoerder György Sárosi zijn ploeg weer binnen een doel van de Italianen, maar met nog acht minuten te gaan scoorde Piola zijn tweede doelpunt om een ​​4-2 overwinning voor de Azzurri te behalen.

Wie is de topscorer van het WK 2022 met de meeste doelpunten?

6 doelpunten: Engeland 4-2 Duitsland

Wereldbekerfinale 1966

Dat de WK-finale van 1996 de op één na hoogst scorende finale in de geschiedenis is, is een beetje ironisch, gezien het feit dat beide teams die eraan deelnamen defensief zo ​​solide waren gedurende het hele toernooi.

Beide partijen voerden hun poule aan. Gastheer Engeland kreeg pas in de halve finale (een 2-1 overwinning op Portugal) geen enkel doelpunt tegen na 2-0 overwinningen tegen Mexico en Frankrijk, terwijl Duitsland slechts twee keer incasseerde op weg naar het paradepaardje door Zwitserland en Spanje te verslaan in de groep.

Tegen het einde van de verlenging zouden beide partijen hun doelpunten tegen cijfers hebben verdubbeld.

Voorafgaand aan het toernooi werd de Jules Rimet-trofee gestolen, maar deze werd vier maanden voordat het toernooi begon teruggevonden door een hond genaamd Pickles. Engeland bevond zich na 12 minuten van de finale in een lastig parket, toen Helmut Haller Duitsland op 1-0 zette.

Geoff Hurst maakte die opener ongedaan met zijn eerste doelpunt van de wedstrijd, hij stond ongemarkeerd op in het strafschopgebied en kopte een voorzet van Bobby Moore binnen. Zijn volgende twee doelpunten zouden veel gedenkwaardiger zijn.

Bij een 2-2 stand na 90 minuten ging de wedstrijd de verlenging in. Alan Ball zette een voorzet van rechts in, en Hurst draaide en schoot van dichtbij, de bal raakte de onderkant van de lat voordat hij naar beneden stuiterde en definitief over de lijn ging. Terwijl Duitsland mannen naar voren stroomde om het spel gelijk te trekken, pikte Moore de ongemarkeerde Hurst uit met een lange pass, die Hurst de bal naar voren droeg en in het dak van het net schoot.

Moore is pas de tweede speler in de geschiedenis die twee goals assisteert in een WK-finale (samen met Pelé's twee assists in 1970), en hij is de enige speler die dezelfde doelpuntenmaker twee keer assisteert in een finale.

De hattrick van Hurst blijft de enige die ooit is gescoord in een finale van de FIFA Wereldbeker.

Er waren in totaal 77 schoten tijdens deze epische ontmoeting, het meeste van alle WK-wedstrijden in de geregistreerde geschiedenis, terwijl de gecombineerde 3,6 verwachte doelpunten het meeste zijn van alle finales in de geregistreerde geschiedenis (1996 en daarna).

De 4-2 overwinning van Engeland in de finale blijft de enige keer dat ze het WK hebben georganiseerd of gewonnen, en het blijft de enige overwinning van het nationale team op een groot toernooi.

6 doelpunten: Frankrijk 4-2 Kroatië

Wereldbekerfinale 2018

Je moet 52 jaar vooruitspoelen voordat we de volgende gezamenlijk hoogst scorende WK-finale vinden. Dat kwam in 2018, in een botsing tussen Frankrijk en Kroatië, georganiseerd in Rusland.

2018 was een toernooi van primeurs. Het was de eerste keer dat VAR werd geïmplementeerd in een groot internationaal toernooi, en het had doorgaans een grote impact.

Tijdens het toernooi werd een recordaantal penalty's toegekend, 29 in totaal, maar liefst 11 meer dan het volgende hoogste toernooi. Dat vertaalde zich in bijna één penalty die elke twee wedstrijden werd toegekend, omdat scheidsrechters hard vasthielden aan duwen en trekken bij hoeken.

In klassieke stijl werd de nieuwe technologie zowel geprezen als bekritiseerd door commentatoren, niet meer dan toen het een grote rol speelde in de finale. Scheidsrechter Néstor Pitana gebruikte de technologie om Frankrijk een penalty voor de eerste helft toe te kennen, die Antoine Griezmann stuurde om Frankrijk op een 2-1 voorsprong te zetten.

De openingstreffer van Frankrijk was weer een primeur: het allereerste eigen doelpunt ooit in een WK-finale, toen Mario Mandžukić een vrije trap van Griezmann in zijn eigen net schoot. Ivan Perišić maakte gelijk voor Kroatië, voordat hij werd beoordeeld als een corner.

Premier League-middenvelder Paul Pogba voegde een derde toe, voordat Kylian Mbappé na Pelé in 1958 pas de tweede tiener werd die scoorde in een WK-finale.

Ondanks de zes doelpunten maakten de twee teams in deze finale samen slechts 21 schoten. Alleen Duitsland vs. Argentinië in 2014 zag minder in de finale.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 16-12-2022 09:19 | Bijgewerkt op: 16-12-2022 | Door: Patrick

Deel 'Dit zijn de WK-finales met de meeste doelpunten'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Dit zijn de WK-finales met de meeste doelpunten. Het gemiddeld aantal doelpunten in de WK-finale is 3,7 in 20 edities. In de finale wordt vaak gescoord.