qatarwk2022.com
WK 2022 NIEUWS

Gezondheid en veiligheid zijn slecht bij bouw stadions in Qatar - nieuws

RSS

Onafhankelijke onderzoekers publiceren het eerste rapport over de werkomstandigheden van arbeiders in Qatar. Het Impact Ltd, met mensenrechtenexperts, publiceert vanaf nu jaarlijks over de bouwwerkzaamheden van de voetbalstadions voor het WK 2022. Over eventuele doden wordt niets gezegd in het eerste rapport.

Wanneer men kijkt naar de impact van de Workers' Welfare Standards op de 15.000 arbeiders in Qatar, dan maakt het rapport onderscheid naar verschillende gebieden waar de bouwbedrijven tekort schieten. Hoge risico's zijn gevonden op het gebied van werkomstandigheden, waaronder gezondheid en veiligheid, contracten en administratie en leefomstandigheden. Arbeiders wonen namelijk in kleine huizen en het ontbreekt hen vaak aan gezond eten en medische zorg.

Daarnaast hebben de experts op het gebied van mensenrechten diverse kleinere aanbevelingen. Dit betreft met name risico's op het gebied van het betalen van achterstallige lonen van arbeiders, het betalen van steekpenningen tussen aannemers, en een adequate personeelsadministratie waarin naast de verplichtingen ook de rechten van werknemers zijn vastgelegd.

Gezondheid en veiligheid zijn slecht bij bouw stadions in Qatar

H.E. Hassan Al Thawadi, voorzitter van de organisatie van het WK 2022, verwelkomt het rapport, dat is opgesteld in opdracht van de FIFA en de organisatie. Het onderzoek geeft volgens hem aan dat Qatar continu bezig is met het verbeteren van werkomstandigheden van arbeiders bij de stadions van het eerste WK voetbal in het Midden-Oosten.

"We hebben er altijd in geloofd dat het WK 2022 een catalysator zal zijn voor positieve initiatieven in Qatar, waaronder belangrijke en duurzame verbeteringen van de arbeidsomstandigheden," aldus Al Thawadi. "Ondanks dat de bevindingen nog een aantal risicogebieden en verbeterpunten laat zien, tonen ze ook de toewijding van de organisatie om deze telkens te verbeteren."

"We doen alles wat nodig is om te verzekeren dat de aandachtspunten voldoende aangepakt worden. We respecteren het onderzoek en de onafhankelijkheid van Impactt gedurende hun onderzoek en observaties," voegde hij toe.

Het rapport zegt dat het gastland voor het Wereld Kampioenschap voetbal significante vooruitgang heeft geboekt sinds de Workers' Welfare Standards zijn geïntroduceerd. De instanties die betrokken zijn bij de bouw van de voetbaltempels tonen steeds meer hun interesse in verbeteringen.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 2017-04-24 21:30:00 | Bijgewerkt op: 24-04-2017 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel

Reacties

Gerelateerd EK 2020 nieuws

Nieuwsberichten
23-09-2018 - Qatar nodigt vrijwilligers uit om te helpen »
17-07-2018 - Rusland draagt het WK voetbal officieel over aan Qatar »
27-03-2018 - Wesley Sneijder speelt in Qatar en kijkt uit naar het WK 2022 »
11-12-2017 - Qatar geeft in Eindhoven uitleg over problemen rondom het WK 2022 »
26-11-2017 - Dit is het Ras Abu Aboud Stadion voor het WK 2022 in Qatar »