Gratis e-Boekhouden.nl

Is voetbal een strategisch spel of met de fitste spelers?

Je leest misschien wel eens over de strategie van een bepaald elftal of trainer, maar als je zelf een balletje trapt weet je hoe belangrijk het is om fit te zijn en de juiste fysiek te hebben op het veld. Is voetbal eerder een strategisch spel of juist een sport waarbij de sterkste altijd aan het langste eind trekt?

Voetbal verandert snel

Voetbal is een sport die niet zo snel verandert volgens outsiders, maar de laatste decennia heeft het spelletje enorme transformaties ondergaan. Als je de fysiek van spelers als Cristiano Ronaldo of Zlatan Ibrahimovic zou vergelijken met Maradona of zelfs de slanke Johan Cruijff zie je dat voetballers van nu atleten zijn die helemaal afgetraind en fit behoren te zijn.

Dat zorgt ervoor dat voetbal veel meer om uithoudingsvermogen gaat dan vroeger en minder om wie het beste tegen de bal kan trappen of de beste dribbel heeft. Al kan een behendige voetballer nog steeds sterke spelers te slim af zijn natuurlijk. 

Daarnaast is de kalender van een moderne prof veel voller dan vroeger. Er zijn meer voetbalwedstrijden dan ooit tevoren, zoals Europese competities of interlands. Dat zorgt ervoor dat voetballers veel sneller uitgeput raken als ze niet fit zijn.

Leren van andere sporten

Voetbal verandert niet alleen doordat er fysiek harder gespeeld wordt, ook uit andere takken van sport wordt er veelvuldig gebruikgemaakt van zowel fysieke trainingen als tactieken en strategieën.  

Dat kan gaan om strategieën uit bijvoorbeeld het volleybal of veldhockey, maar ook denksporten zoals schaken of een online roulette strategie. Roulette is een spel waarbij je na moet denken over je kansen, iets wat ook steeds vaker belangrijk is in voetbalwedstrijden. 

Daarnaast is het voor casinsospellen ook belangrijk een ijzersterk geduld te hebben en stressbestendig te zijn, iets wat we op het voetbalveld ook steeds vaker zien als handige skills. Op deze manier leert een voetballer dus veel van allerlei soorten sporten.

Is voetbal een strategisch spel of met de fitste spelers?

De beste spelers blijven tactisch onnavolgbaar

Het is lastig om vast te stellen wat belangrijker is in het voetbal omdat elke trainer een andere visie heeft op het spel. Het staat vast dat een veld vol niet fitte maar behendige spelers een wedstrijd niet meer zo makkelijk wint. Aan de andere kant zal een groepje krachtsporters zonder voetballend en tactisch vermogen ook hoogstwaarschijnlijk een wedstrijd verliezen van een tactisch sterk, maar fysiek zwak team.

Dat de beste voetballers ter wereld het nog altijd van hun tactiek moeten hebben bleek uit een onderzoek van Zweedse wetenschappers naar het voetballend vermogen van sterspeler Lionel Messi. De wetenschappers ontdekten dat Messi veel sneller situaties kan inschatten in het hoofd dan andere spelers en daarom de tegenstanders vaak te slim af is.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 20-07-2023 16:35 | Bijgewerkt op: 20-07-2023 | Door: Patrick

Deel 'Is voetbal een strategisch spel of met de fitste spelers?'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Is voetbal eerder een strategisch spel of juist een sport waarbij de sterkste altijd aan het langste eind trekt?


Over de auteur van 'Is voetbal een strategisch spel of met de fitste spelers?'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Gratis e-Boekhouden.nl