Voetbal bij Ziggo Sport

Kanshebbers voor de Gouden Schoen als topscorer van het WK

Wie wint de Wereldbeker Gouden Schoen in 2022? Met het WK in aantocht kijken we naar de favorieten om als WK-topscorer in Qatar te eindigen en de Gouden Schoen te winnen.

Kwaliteitsspelers die grote internationale toernooien missen, is natuurlijk niets nieuws. Maar op het WK in Qatar zal Europa's meest productieve doelpuntenmaker ontbreken.

Als Erling Haaland op weg was naar Qatar, zou hij zeker de favoriet zijn om de Gouden Schoen te winnen, zo is de opmerkelijke vorm van de topscorer van Manchester City en de Premier League 2022/23. Zoals het nu is, slaagde Noorwegen er niet in zich te kwalificeren en zal Haaland tot minstens 2026 moeten wachten om deel te nemen aan zijn eerste WK.

Mohamed Salah is een andere grote naam die ontbreekt, maar er zijn nog genoeg finishers van wereldklasse die bovenaan de hitlijsten willen staan.

Kylian Mbappé (Frankrijk)

Als het tijdperk van dominantie tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo ten einde loopt, dan komt het Haaland-Mbappé-tijdperk zeker in een stroomversnelling. Waar Haaland van een afstand toekijkt, zit Mbappé midden in de actie voor regerend wereldkampioen Frankrijk. Mbappé werd vier jaar geleden uitgeroepen tot Beste Jonge Speler van Rusland en scoorde vier doelpunten, waaronder één in de WK-finale toen het team van Didier Deschamps Kroatië met 4-2 versloeg.

Mbappé is sindsdien steeds sterker geworden en heeft ongetwijfeld zijn potentieel vervuld om een ​​van 's werelds beste spelers te worden. De aanvaller van Paris Saint-Germain, die twee dagen na afloop van het toernooi op 18 december 24 wordt, heeft sinds het laatste WK maar liefst 169 clubdoelpunten gescoord. top vijf Europese competities. De Franse spits is ook de best scorende speler in alle competities binnen de vijf beste Europese competities in het kalenderjaar 2022, met 43 doelpunten – vijf meer dan Robert Lewandowski.

Tot nu toe heeft Mbappé in 2022/23 19 keer gescoord in 20 optredens voor Paris Saint-Germain en scoorde hij gemiddeld elke 88 minuten in alle competities. De enige speler met meer doelpunten voor een top vijf Europese club is Haaland (23), die zal niet op het WK zijn. Zeven van die doelpunten vielen in de UEFA Champions League, waar hij er nu 40 heeft in de geschiedenis van de competitie – de jongste speler die ooit die mijlpaal bereikte, op de leeftijd van slechts 23 jaar en 317 dagen oud, die de vorige brak. record in handen van Lionel Messi (24 jaar, 130 dagen).

Frankrijk beleefde een teleurstellend Euro 2020, waarbij Mbappé niet scoorde en de cruciale strafschop miste waardoor ze in de laatste 16 tegen Zwitserland crashten. Maar Les Bleus moet niettemin worden beschouwd als een van de beste honden in Qatar, en Mbappé, die heeft 28 internationale doelpunten op zijn naam staan, zal zeker cruciaal zijn.

Karim Benzema (Frankrijk)

Als Mbappé niet de schade aanricht voor Frankrijk, wiens tegenstanders in Groep D Australië, Tunesië en Euro 2020 halve finalisten Denemarken zijn, dan heeft Deschamps de luxe om Ballon d'Or-winnaar Benzema de verantwoordelijkheid te geven om de doelpunten te maken. Geen slechte optie om te hebben, toch? Na een lange afwezigheid in de Franse selectie keerde Benzema terug voor het uitgestelde Euro 2020-toernooi en had hij - in tegenstelling tot Mbappé - zijn schietschoenen aan en scoorde hij vier keer, een score die alleen werd verbeterd door Patrik Schick en Ronaldo (beide vijf).

Sinds Ronaldo Madrid in 2018 verliet, heeft Benzema een tandje bijgezet om zijn waarde als een van 's werelds beste spitsen te bewijzen. Vorig seizoen scoorde hij 44 doelpunten in 46 wedstrijden in alle competities, een totaal dat alleen door Lewandowski werd overtroffen. Dit was genoeg voor Benzema om de Ballon d'Or voor 2022 te winnen - zijn eerste dergelijke titel.

Benzema scoorde gemiddeld 0,95 doelpunten per wedstrijd, terwijl hij ook zijn verwachte aantal doelpunten (xG) van 35 overtrof toen hij Madrid naar de overwinning in Spanje en Europa stuwde.

Een blessure belemmerde zijn impact voor Los Blancos en Frankrijk dit seizoen, waarbij de 34-jarige zes keer scoorde in 12 optredens. Hij scoorde drie keer in vijf wedstrijden tijdens zijn enige andere WK-optreden, in 2014, en nadat hij de overwinning in Rusland had gemist, zal Benzema er zeker op gebrand zijn om de verloren tijd in te halen en zichzelf te bewijzen als 's werelds beste speler.

Lionel Messi (Argentinië)

Van één Ballon d'Or-winnaar tot een man die de prijs zeven keer een record heeft gewonnen... Messi kan niet worden uitgesloten. De aanvoerder van Argentinië heeft al verklaard dat dit toernooi zijn laatste WK wordt, en aangezien zijn team meer dan in staat is om tot het uiterste te gaan, zou je er niet op wedden dat de 35-jarige voor het eerst in zijn carrière de Gouden Schoen opeist. magnifieke carrière.

Met 12 doelpunten in 19 wedstrijden in alle competities dit seizoen werd Messi in 2022-2023 slechts door acht verschillende spelers overtroffen bij clubs in de top vijf van Europese competities en heeft hij zijn doelpuntentotaal voor PSG afgelopen seizoen al overtroffen (11). Dat gezegd hebbende, zijn schotconversiepercentage van 15,4%, uit 78 pogingen, is aanzienlijk lager dan sommige van zijn Gouden Schoen-rivalen, zoals Kylian Mbappé (23,5%), Neymar (30,0%) en Robert Lewandowski (24,0%). Je zou verwachten dat dat moet verbeteren wil Messi de prijs in de wacht slepen.

Hoewel het duidelijk niet iets is dat zijn kansen op het winnen van de Gouden Schoen volgende maand in Qatar zal beïnvloeden, is het de moeite waard eraan toe te voegen dat Messi's 14 assists in alle competities dit seizoen meer zijn dan welke andere speler dan ook in de vijf beste Europese competities. formulier komen in dit toernooi.

Voor zijn land is Messi oppermachtig geweest. Hij scoorde zeven keer in de kwalificatie voor Argentinië, de gedeelde top van het team naast Internazionale's Lautaro Martinez, terwijl drie vriendschappelijke optredens in 2022 negen doelpunten opleverden - Messi scoorde alle vijf in een nederlaag tegen Estland in juni.

Hij dreef Argentinië naar de overwinning van de Copa America in 2021 - zijn eerste internationale succes - en was de gezamenlijke topscorer van het toernooi, samen met de Colombiaanse vleugelspeler Luis Diaz, met vier doelpunten. Drie daarvan kwamen van buiten het gebied en toonden zijn bekwaamheid om overal op het veld te eindigen. Zijn enige doelpunt van binnen het gebied was een penalty in een 4-1 nederlaag in de groepsfase van Bolivia.

Met Saoedi-Arabië, dat zeven doelpunten incasseerde in hun drie groepswedstrijden in Rusland 2018, in de groep van Argentinië, zou Messi van zijn kansen moeten genieten.

Messi – die de Gouden Bal won voor de beste speler op het WK 2014 – zou zelfs de eerste speler kunnen worden die de Gouden Schoen/Gouden Bal dubbel doet sinds Salvatore Schillaci op Italia 90 (in een tijd dat de Gouden Schoen werd uitgeroepen tot de gouden schoen). Om dat te doen, moet hij een einde maken aan zijn eigen persoonlijke reeks van niet scoren in een knock-outwedstrijd op het WK, na 756 minuten te hebben gespeeld en 26 schoten te hebben geprobeerd in de laatste 16 en verder in toernooien zonder doelpunt.

Neymar (Brazilië)

Neymar, de derde PSG-speler die tot de topkandidaten behoort, heeft een vliegende start van het seizoen gemaakt en zal, mogelijk voor de laatste keer, opnieuw het leidende licht zijn voor Brazilië. Acht jaar geleden was er bijna te veel verwachting van de toen 22-jarige, wiens blessure in de kwartfinale overwinning op Colombia een land verbrijzelde. Een 7-2 nederlaag tegen Duitsland volgde in de halve finale, een van de meest vernederende nederlagen in de geschiedenis van Brazilië.

Hij scoorde slechts twee keer op het WK in Rusland toen Brazilië in de kwartfinale werd uitgeschakeld, maar het team van Tite vertrok naar Qatar als 's werelds beste ploeg. Als Neymar moet presteren, dan is het zeker nu de tijd.

Na vorig seizoen slechts 13 keer te hebben gescoord en helemaal niet te hebben gescoord in de Champions League, is hij dit seizoen fantastisch geweest. De 30-jarige scoorde 15 keer in alle competities in 2022/23 – twee meer dan vorig seizoen. Zijn score wordt verbeterd door slechts vier spelers van teams uit de vijf beste competities van Europa, terwijl hij 13 van de 23 grote kansen heeft omgezet (door Opta gedefinieerd als een kans waarvan redelijkerwijs verwacht mag worden dat een speler scoort) – een beter percentage dan beide Mbappé (22/9) of Lewandowski (22/10).

Twaalf van de 15 doelpunten van Neymar kwamen uit situaties zonder strafschoppen, en hij overtreft zijn xG-waarde zonder strafschop van 9,0 ver, wat de kwaliteit van zijn afwerking aantoont. Hij kan bogen op een schotconversieratio van 30%, waarmee hij alleen achter Haaland (33,3%) staat van de spelers in de vijf beste competities van Europa die meer dan 12 doelpunten hebben gescoord in alle competities.

Net als Messi schitterde Neymar in de kwalificatie, hij scoorde eenmaal in de 112 minuten, en Qatar zou zijn tijd kunnen zijn. Dit alles wil niet zeggen dat hij nog maar drie doelpunten nodig heeft om de recordscorer van Brazilië te worden en de grote Pele te overtreffen.

Harry Kane (Engeland)

Kane, winnaar van de Gouden Schoen 2018, maakt de leidende namen compleet en wil met Engeland een stap verder gaan nadat de Three Lions op Euro 2020 hun eerste grote overwinning sinds 1966 niet behaalden.

Kane, die slechts drie doelpunten verwijderd is van Wayne Rooney als recordscorer van Engeland, scoorde zes doelpunten toen het team van Gareth Southgate de halve finale bereikte in Rusland, hoewel moet worden opgemerkt dat drie daarvan in één wedstrijd tegen Panama kwamen.

Hij scoorde inderdaad vijf keer in de eerste twee groepswedstrijden van Engeland, en slechts één keer in de knock-outfase - een penalty tegen Colombia in de laatste 16. Drie van zijn goals kwamen inderdaad vanaf de stip, hoewel hij desondanks beter presteerde dan zijn non-penalty. xG (1,5). Alle zes zijn schoten op doel gingen erin.

Door de slechte Nations League-campagne van Engeland gaan ze enigszins zuur naar Qatar, maar ze hebben het talent om diep in de competitie te gaan en Kane moet worden beschouwd als een kandidaat om de prijs die hij vier jaar geleden won, te behouden. Zijn 12 doelpunten in de Europese kwalificatie werden alleen geëvenaard door Memphis Depay, hoewel Kane's conversiepercentage van 36,4% aantoonde hoe klinisch hij kan zijn - dat van Depay daarentegen was 20,7%. Kane scoorde zijn doelpunten uit slechts 33 schoten, en hij maakte er gemiddeld één per 49 minuten.

Natuurlijk moet rekening worden gehouden met de standaard van oppositie. Het is onwaarschijnlijk dat Engeland een van zijn tegenstanders in de groepsfase (Iran, Wales en de Verenigde Staten) met 10-0 zal verslaan, zoals vorig jaar in San Marino. Kane scoorde er vier in die wedstrijd.

Hoewel Haalands razernij van de Premier League de krantenkoppen heeft gestolen, heeft Kane al 12 keer gescoord voor Tottenham Hotspur in de competitie en teruggaand naar afgelopen mei scoorde hij 17 doelpunten in zijn laatste 20 competitieduels voor Spurs.

In deze fase van vorig seizoen had Kane in 15 Premier League-optredens slechts drie doelpunten gescoord uit schoten met een waarde van slechts 5,4 xG. In 2022/23 is dat aantal gestegen van 9,4 xG naar 12 doelpunten. Hij bevindt zich niet alleen in veel betere scoringsposities, hij converteert ze ook sneller dan verwacht. Dit belooft veel goeds voor zijn zoektocht naar een back-to-back World Cup Gouden Schoen.

Outsiders die kans maken op de Gouden Schoen

Er zijn natuurlijk meer dan vijf kandidaten voor de Gouden Schoen. Hoe konden Robert Lewandowski en Cristiano Ronaldo - de hoogste doelpuntenmaker in de geschiedenis van het internationale voetbal - worden weggelaten?

Ronaldo doet, net als Messi, zeker mee aan zijn laatste WK. Ondanks zijn problemen bij Manchester United, toen de 37-jarige Old Trafford in de laatste transferperiode wilde verlaten, scoorde hij zijn 700e clubdoelpunt in een overwinning op Everton in oktober en kreeg hij meer speeltijd onder Erik ten Hag. terwijl hij klaar lijkt te zijn voor de campagne van Portugal, die op 24 november tegen Ghana begint.

Lewandowski, aan de andere kant, is naadloos overgestapt van Bayern München naar Barcelona, ​​scoorde 18 keer in 19 optredens in alle competities en versloeg de doelman van de tegenstander gemiddeld elke 84 minuten. Indrukwekkend genoeg kwam geen van die goals vanaf de penaltystip.

De enige factor die Lewandowski ervan weerhoudt om de top vijf te halen, is dat Polen waarschijnlijk hard zal moeten schrappen om zich te kwalificeren voor Groep C, maar als ze willen doorstoten, is hun spits er vrijwel zeker van dat hij vanaf het begin het doel heeft geraakt in hun MD1-ontmoeting met Mexico. Zou hij de tweede winnaar van de prijs in Polen kunnen zijn, na Grzegorz Lato in 1974?

Bayern contracteerde Sadio Mané om Lewandowski te vervangen. Het team van Julian Nagelsmann worstelt om zijn topvorm te bereiken, waarbij Mane nog niet helemaal zijn plaats vindt in de rol van leidende frontman, hoewel hij nog steeds acht doelpunten op zijn naam heeft staan ​​en aan het hoofd staat van een Senegalese ploeg, vers van het succes van de Africa Cup of Nations. Ze zouden er zeker van moeten zijn dat ze zich kwalificeren vanuit een groep die ook Qatar, Ecuador en Nederland omvat.

Romelu Lukaku was een van Europa's beste spitsen toen Chelsea vorig jaar een recordbedrag betaalde om de Belg over te nemen van Inter, maar de terugkeer van de 29-jarige naar Stamford Bridge had nauwelijks meer mis kunnen gaan. Hij is nu terug bij Inter, hoewel een dijbeenblessure hem sinds augustus aan de kant houdt. Mocht de topscorer van België echter weer helemaal fit worden, dan is hij een kracht om rekening mee te houden, vooral met Kevin De Bruyne die de munitie levert.

Christopher Nkunku is in topvorm voor RB Leipzig en zou een outsider kunnen zijn voor de topscorersprijs. De 24-jarige scoorde sinds het begin van vorig seizoen maar liefst 52 doelpunten, minder dan alleen Mbappé (58) en Lewandowski (68), waarvan 47 uit niet-strafschoppen. Nkunku moet zijn rekening voor Frankrijk echter nog openen.

Darwin Nunez had misschien een frustrerende start bij Liverpool, maar zou een grote impact kunnen hebben op Uruguay, dat samen met Ghana en het Zuid-Korea van Son Heung-min in de Portugese groep zit. Terwijl Messi de belangrijkste man is voor Argentinië, is Martinez in fantastische vorm en zou hij een ander donker paard kunnen zijn.

Neymar is het leidende licht van Brazilië, maar met Real Madrid-ster Vinicius Junior hebben de Seleção in de loop van de afgelopen 18 maanden weer een van de beste spelers van Europa. Met Raphinha, Antony en Rodrygo die voor nog meer creativiteit zorgen, zou degene die aan het hoofd van de aanval staat – Gabriel Jesus en Roberto Firmino in sprankelende vorm voor respectievelijk Arsenal en Liverpool, maar Richarlison is een sleutelfiguur voor Tite geweest – zijn kansen moeten koesteren.

Eerdere winnaars van de Gouden Schoen van het Wereldkampioenschap

 • 1930: Guillermo Stabile (Argentinië) - 8 doelpunten
 • 1934: Oldrich Nejedly (Tsjecho-Slowakije) - 5 doelpunten
 • 1938: Leonidas (Brazilië) - 7 doelpunten
 • 1950: Ademir (Brazilië) - 8 doelpunten
 • 1954: Sandor Kocsis (Hongarije) - 11 doelpunten
 • 1958: Just Fontaine (Frankrijk) - 13 doelpunten
 • 1962: Florian Albert (Hongarije), Valentin Ivanov (Sovjet-Unie), Garrincha (Brazilië), Vava (Brazilië), Drazan Jerkovic (Republiek Joegoslavië), Leonel Sanchez (Chili) - 4 doelpunten
 • 1966: Eusebio (Portugal) - 9 doelpunten
 • 1970: Gerd Muller (West-Duitsland) - 10 doelpunten
 • 1974: Grzegorz Lato (Polen) - 7 doelpunten
 • 1978: Mario Kempes (Argentinië) - 8 doelpunten
 • 1982: Paolo Rossi (Italië) - 6 doelpunten
 • 1986: Gary Lineker (Engeland) - 6 doelpunten
 • 1990: Salvatore Schillaci (Italië) - 6 doelpunten
 • 1994: Oleg Salenko (Rusland), Hristo Stoichkov (Bulgarije) - 6 doelpunten
 • 1998: Davor Suker (Kroatië) - 6 doelpunten
 • 2002: Ronaldo (Brazilië) - 8 doelpunten
 • 2006: Miroslav Klose (Duitsland) – 5 doelpunten
 • 2010: Thomas Muller (Duitsland) – 5 doelpunten
 • 2014: James Rodriguez (Colombia) - 6 doelpunten
 • 2018: Harry Kane (Engeland) - 6 doelpunten
Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 19-11-2022 17:01 | Bijgewerkt op: 19-11-2022 | Door: Patrick

Deel 'Kanshebbers voor de Gouden Schoen als topscorer van het WK'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Wereldbeker Gouden Schoen-favorieten: Mbappé, Messi en Neymar in vorm of kan Ronaldo de topscorerprijs in de wacht slepen in 2022?


Over de auteur van 'Kanshebbers voor de Gouden Schoen als topscorer van het WK'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Zorgverzekering vergelijken