Zorgverzekering vergelijken

Qatar stelt het aantal doden tijdens de bouw van de stadions naar boven bij

Qatar heeft het aantal doden tijdens de bouw van de stadions naar boven bijgesteld. Achter de opwinding van het Wereldkampioienschap 2022 in Qatar schuilt de tol die het heeft geëist van de migrerende beroepsbevolking van het land.

Gegevens suggereren dat duizenden arbeidsmigranten zijn omgekomen in de Qatarese bouwsector sinds het toernooi in 2010 aan het land werd toegekend.

Maar de regering van Qatar zegt dat het dodental door de bouw van stadions veel lager is dan sommige bronnen beweren, en dat het totale aantal doden in de industrie evenredig is.

Qatar stelt het aantal doden tijdens de bouw van de stadions naar boven bij

Hoeveel arbeiders stierven tijdens het bouwen van Qatar WK-stadions?

Volgens Qatarese functionarissen vielen er "tussen de 400 en 500" doden onder arbeiders op de bouwplaatsen van WK-stadions.

Dat is eigenlijk ook een hoger totaal dan de Qatari's zelf eerst naar voren brachten. Aanvankelijk noemden de officials een aantal van slechts 37, maar halverwege het toernooi, op 29 november, stelde WK-chef Hassan Al-Thawadi in een interview met talkshowpresentator Piers Morgan dat cijfer aanzienlijk naar boven bij .

"De schatting is ongeveer 400, tussen 400 en 500," zei hij. "Het exacte aantal heb ik niet, daar is over gesproken. Eén dode is te veel, zo simpel is het."

Lees alles over het aantal doden tijdens de bouw van de WK stadions in Qatar.

Waarom stierven arbeiders tijdens het bouwen van WK-stadions?

De regering van Qatar verklaarde eerder dit jaar dat slechts drie van de 37 sterfgevallen die ze voor het eerst naar voren brachten als het aantal arbeidsmigranten die tussen 2014 en 2020 WK-stadions bouwen, werkgerelateerd waren - volgens hun eigen officiële gegevens.

In 2021 beschuldigde Amnesty International de Qatarese regering er echter van sterfgevallen toe te schrijven aan natuurlijke oorzaken in plaats van adequaat onderzoek te doen, wat betekent dat de aard van de gerapporteerde sterfgevallen uit het land onzeker lijkt.

Volgens het rapport van The Guardian  stierven veel migrerende werknemers bijna het hele jaar door aan stressgerelateerde verwondingen, zoals hartaanvallen en beroertes, als gevolg van de hoge temperaturen in Qatar.

Er zijn naar verluidt ook een aantal zelfmoorden gepleegd, met de suggestie dat de zware werkomstandigheden mogelijk een rol hebben gespeeld in die tol.

Deze doodsoorzaken zijn allemaal geregistreerd als 'natuurlijke doodsoorzaken', stelt Amnesty International.

Waarom bij de sterfgevallen in het WK-stadion migranten betrokken waren

Met enorme hoeveelheden infrastructuur die moet worden gebouwd voor Qatar om het WK 2022 te organiseren, heeft de Golfstaat duizenden arbeidsmigranten in dienst genomen om te helpen bij de bouw.

Voor het evenement moesten zeven stadions vanaf nul worden gebouwd, terwijl er ook een nieuwe luchthaven, een nieuw metrosysteem, een reeks wegen en ongeveer 100 hotels werden gebouwd.

Er is ook een nieuw grootstedelijk gebied gebouwd rond het Lusail-stadion, waar de finale zal plaatsvinden.

Qatar zegt dat er alleen al voor de bouw van de stadions zo'n 30.000 buitenlandse arbeiders zijn ingehuurd , voornamelijk uit Bangladesh, India, Nepal en de Filippijnen.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 29-11-2022 20:34 | Bijgewerkt op: 29-11-2022 | Door: Patrick

Deel 'Qatar stelt het aantal doden tijdens de bouw van de stadions naar boven bij'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Qatar stelt het aantal doden tijdens de bouw van de stadions naar boven bij. Volgens het gastland vielen er tussen de 400 en 500 doden onder arbeiders.


Over de auteur van 'Qatar stelt het aantal doden tijdens de bouw van de stadions naar boven bij'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Voetbal bij Ziggo Sport