Voetbal bij Ziggo Sport

Statistieken en leuke weetjes van de penalty shootouts op het WK

Er zijn een groot aantal strafschoppenreeksen geweest bij WK-toernooien sinds ze voorafgaand aan het WK voetbal van 1978 als tiebreak werden geïntroduceerd, maar welke landen hebben het beste record op het gebied van shootouts en welk land heeft gelijk met de angstfactor voor de gevreesde wedstrijdbeslisser? We kijken naar de feiten rond WK-penalty's voorafgaand aan de knock-out fase van het toernooi in Qatar.

Statistieken en leuke weetjes van de penalty shootouts op het WK

Hoeveel strafschoppen zijn er geweest in de WK-geschiedenis?

Er zijn 30 penalty's genomen tijdens het WK, waarvan de eerste op 8 juni 1982, toen Frankrijk West-Duitsland met 5-4 uitschakelde in een shootout om door te gaan naar de finale. De wedstrijd was geëindigd met 3-3, met vier van die doelpunten in de verlenging, en wordt het best herinnerd vanwege de verschrikkelijke uitdaging van Harald Schumacher tegen de Fransman Patrick Battiston. Om zout in de Franse wonden te wrijven, zou Schumacher de Duitse held zijn in de shootout en twee penalty's tegehouden voordat Hrubesch de winnende penalty scoorde.

Vier WK-toernooien hebben maar liefst vier strafschoppenreeksen gezien om wedstrijden te beslissen, waarbij 1990, 2006, 2014 en 2018 allemaal die score opleverden. Het enige WK zonder een enkele penalty shootout was 1978 - het eerste toernooi na hun introductie als tiebreak.

Argentinië is betrokken geweest bij de meeste strafschoppenreeksen in de geschiedenis van het WK, met hun vijf in vier toernooien: de kwartfinale en halve finale van 1990, ronde van 16 in 1998, kwartfinale van 2006 en halve finale van 2014. Ze boekten hierin allemaal vooruitgang, behalve in de kwartfinale van 2006 tegen Duitsland in Berlijn.

Welk land heeft de beste statistieken in penalty's op het WK?

Als er één land is dat je niet wilt zien in een strafschoppenserie op het WK, dan is het Duitsland. De Duitsers hebben alle vier hun WK-shootouts gewonnen, zowel als West-Duitsland als als een verenigd land.

West-Duitsland's overwinning in de halve finale van een shootout tegen Frankrijk in de halve finale van 1982 - de eerste penalty shootout in de geschiedenis van de Wereldbeker - begon hun run, die werd gevolgd door shootout-overwinningen tegen Mexico in 1986 (kwartfinale), Engeland in 1990 (halve finale) -finale) en Argentinië in 2006 (kwartfinale).

Die shootout-overwinning in 2006 was de enige die Argentinië heeft verloren, waarbij het Zuid-Amerikaanse land hetzelfde aantal overwinningen behaalde als Duitsland in het algemeen in het WK, een recordaantal van vier shootout-overwinningen (80% succes).

Kroatië is het enige andere land dat betrokken is geweest bij meer dan één shootout en een progressiepercentage van 100% heeft - ze wonnen van zowel Denemarken (ronde van 16) als Rusland (kwartfinale) op het WK 2018 op weg naar de finale, waar ze uiteindelijk verloren van de Fransen in Moskou, Rusland.

Andere landen die hebben deelgenomen aan slechts één WK-penalty shootout en deze hebben gewonnen, zijn België, Bulgarije, Zuid-Korea, Paraguay, Portugal, Zweden, Oekraïne en Uruguay.

Welk land heeft de slechtste statistieken in penalty's op het WK?

Drie landen hebben maar liefst drie strafschoppenreeksen verloren tijdens WK-finales.

Engeland verloor elk van hun eerste drie op het WK - in 1990 in de halve finale tegen West-Duitsland, in 1998 in de achtste finales tegen Argentinië en in 2006 tegen Portugal in de kwartfinale. Engeland maakte uiteindelijk een einde aan hun verschrikkelijke shootout-run met een 4-3 overwinning op Colombia op het WK 2018 in Rusland bij de laatste 16.

Italië en Spanje hebben ook allebei drie van hun vier WK-shootouts verloren.

In 1994 werd Italië het eerste team dat ooit een WK-finale verloor via een penalty shootout na een nederlaag tegen Brazilië in de tiebreak. Ze kregen echter een vorm van verlossing in 2006 na een shootout-overwinning op Frankrijk in de finale. Deze shootouts zijn de enige twee ooit gezien in WK-finales. Italië's andere twee penalty shootout-nederlagen op het WK kwamen in de halve finale van 1990 tegen Argentinië en de kwartfinale van 1998 tegen gastland Frankrijk.

Spanje's laatste twee nederlagen op strafschoppen waren beide tegen een gastland - in de kwartalen van 2002 tegen Zuid-Korea en in de achtste finales van 2018 tegen Rusland. Ze verloren hun allereerste WK-penalty shootout ooit tegen België in de kwartfinales van 1986, voordat ze hun enige shootout-overwinning in de competitie tegen de Republiek Ierland behaalden in de ronde voor die nederlaag tegen Zuid-Korea in 2002.

Mexico en Roemenië zijn momenteel betrokken bij de meeste strafschoppenreeksen op het WK zonder er ooit één te winnen (elk twee), terwijl andere landen die slechts aan één shootout in de competitie deelnemen en verliezen Chili, Colombia, Denemarken, Ghana, Griekenland, Japan zijn , Zwitserland en Joegoslavië.

Het enige andere land dat een record heeft van het verliezen van meer strafschoppen dan ze hebben gewonnen in de geschiedenis van de Wereldbeker, is Nederland (twee verloren, één gewonnen).

Welke strafschoppenserie is de langste in de geschiedenis van het WK geweest?

Slechts twee WK-penaltyshootouts hebben maar liefst 12 penalty's genomen - een daarvan was in de eerste shootout ooit in de competitie: de overwinning van Duitsland op Frankrijk in de halve finale van 1982.

Negen strafschoppen werden gescoord in die shootout met 12 strafschoppen, die tot op de dag van vandaag nog steeds niet is verslagen (maar sindsdien drie keer geëvenaard).

De enige andere strafschoppenserie waarin 12 strafschoppen werden genomen, was in de VS '94, toen Roemenië en Zweden er elk zes namen en de shootout eindigde in een 5-4 overwinning, nadat de Zweedse keeper Thomas Ravelli Miodrag Belodedici op cruciale wijze redde om hun kwartfinale te winnen. binden.

De langste WK-penalty shootout in termen van tijd kwam in juni 1990 toen de Republiek Ierland Roemenië versloeg - David O'Leary's beroemde winnende penalty kwam na negen minuten en 12 seconden shootout-actie.

Welke strafschoppenserie was de kortste in de WK-geschiedenis?

Bij twee WK-penalty's zijn slechts zeven strafschoppen genomen - beide zijn de kortste in de geschiedenis van het toernooi.

In 1986 hoefde West-Duitsland slechts vier strafschoppen te nemen om Mexico te verslaan in hun gelijkspel in de kwartfinale, aangezien de Mexicanen hun tweede en derde strafschoppen gered zagen door Harald Schumacher.

De enige andere WK-penalty shootout waar maar zeven strafschoppen werden genomen, was Oekraïne tegen Zwitserland in 2006. Zwitserland verloor de shootout met 3-0 na een 0-0 gelijkspel na verlenging - zij zijn het enige team in de WK-geschiedenis er niet in slagen een penalty te scoren in een shootout. Dit was ook de WK-penalty shootout om de minste gescoorde penalty's te zien, niet verwonderlijk (drie).

Wat is het recordaantal tegengehouden strafschoppen in een WK-penalty shootout?

De Portugese doelman Ricardo redde drie van de Engelse strafschoppen in de shootout op het WK 2006. De Portugese keeper redde van Frank Lampard, Steven Gerrard en Jamie Carragher in de 3-1 kwartfinale shootout-overwinning in Gelsenkirchen.

Danijel Subasic redde ook drie strafschoppen voor Kroatië tegen Denemarken in de WK-ronde van 16 van 2018. De Kroaten wonnen de shootout met 3-2 nadat hij strafschoppen redde van Christian Eriksen, Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen. Subasic zou Kroatië later helpen aan een nieuwe penalty shootout-overwinning op het toernooi van 2018, dit keer tegen Rusland in de volgende ronde (kwartfinale) - hij redde Fedor Smolov's penalty in de shootout.

In totaal redde Subasic in 2018 vier strafschoppen in strafschoppen, wat gelijk staat aan het record dat een doelman redde in één enkel WK-toernooi, oorspronkelijk vastgelegd door de Argentijnse Sergio Goycochea in 1990.

Oleksandr Shovkovskiy is de enige doelman die geen penalty kreeg tijdens een enkele WK-shootout. Hij redde er twee voor Oekraïne tegen Zwitserland in de WK-ronde van 16 gelijkspel van 2006, en zag ook Tranquillo Barnetta de paal raken uit zijn strafschop voor de Zwitser in de 3-0 shootout-overwinning.

Welke spelers zijn betrokken geweest bij de meeste strafschoppen?

Roberto Baggio is de enige speler in de geschiedenis van het WK die betrokken was bij maar liefst drie strafschoppen.

De Italiaanse aanvaller is helaas waarschijnlijk het best bekend vanwege zijn misser in de WK-finale van 1994 tegen Brazilië, die de bestemming van de trofee bepaalde. Naast deze penalty-wee waren succesvolle pogingen in de halve finale van 1990 tegen Argentinië en de kwartfinale van 1998 tegen Frankrijk - hoewel Italië ook beide penalty's verloor.

Baggio's relatie met WK-penalty's is zeker beschadigd.

Ivan Rakitić is de enige speler die meer dan eens de beslissende/winnende penalty scoorde in een WK-penalty shootout. Beiden kwamen op het WK 2018, met de overwinningen van Kroatië op het UEFA-land Denemarken in de achtste finales en vervolgens tegen Rusland in de kwartfinales.

Welke strafschop wordt het meest waarschijnlijk gemist in een strafschoppenserie?

Als je de twee keer negeert dat een WK-penalty shootout een sudden death heeft bereikt, met 11e en 12e penalty's, geeft het nemen van penalty nummer acht in WK-shootouts je de grootste kans om als de slechterik te worden bestempeld.

Slechts 60,7% van de als achtste genomen penalty's in een WK-penalty shootout zijn gescoord (17 van de 28), iets hoger dan de volgende penalty in shootouts, waarbij de negende penaltynemer 62,5% van de tijd scoort (15 van de 24).

De gegevens suggereren dat alle teams ten minste drie zelfverzekerde strafschopnemers hebben in shootouts, waarbij de eerste drie strafschoppen genomen door beide partijen tijdens de vorige WK-shootouts een slagingspercentage van meer dan 73% hadden. Daarna zakt dat historische percentage historisch gezien naar tussen de 64% en 65% voor de vierde en vijfde sancties door beide landen.

Sinds 1978 zijn WK-penalty's in normale en extra tijd omgerekend tegen een percentage van 79,8% - dat percentage is hoger dan de succesratio van WK-penalty's van 70,3%. Het is duidelijk dat landen in de reguliere speeltijd een aangewezen strafschopnemer hebben waarvan je verwacht dat hij sneller zal converteren dan andere spelers in het team met minder ervaring en expertise vanaf de stip. Maar ook psychologisch speelt ongetwijfeld het element van ‘penalty shootout’ een rol.

Moet je de eerste penalty nemen in een strafschoppenserie voor het WK?

De strafschoppenreeks wordt vaak een loterij genoemd en het gelukselement speelt een rol voordat de eerste strafschop wordt genomen.

Teams nemen om beurten deel aan een shootout, waarbij de keuze van wie als eerste begint wordt bepaald door een toss. Eerst team A, dan team B, dan weer team A enzovoort.

Dus, als je de toss wint en de eerste strafschop neemt, is dat dan gunstig voor je kansen om de shootout te winnen? De gegevens van eerdere WK-toernooien zullen ons niet echt helpen om deze afdoende te beantwoorden - het is een fifty-fifty verdeling in het midden.

Vijftien van de 30 strafschoppenreeksen in de WK-geschiedenis zijn gewonnen door het team dat de eerste strafschop nam, en de andere 15 zijn gewonnen door het land dat de tweede strafschop nam.

Een rare eigenaardigheid, en zeker niets meer dan dat, is dat elk van de laatste zes WK-penalty shootouts het team dat de eerste penalty in de shootout nam, dat gelijkspel zag verliezen. Het is belangrijk op te merken dat drie van hen echter hun strafschop hebben zien redden door de doelman van de tegenstander.

Van de acht keer dat een team dat de eerste strafschop nam in een WK-shootout die strafschop miste, zijn er slechts twee hersteld om te winnen: Zweden tegen Roemenië in 1994 en Oekraïne tegen Zwitserland in 2006.

Elf van de laatste 15 penalty's zijn gewonnen door het team dat de eerste penalty in de shootout nam als ze die strafschop met succes omzetten, hoewel dat record enigszins wordt verpest door het feit dat de laatste drie teams die dit deden allemaal zijn uitgeschakeld uit in genoemde shootout - Costa Rica vs. Nederland in 2014, Spanje vs. Rusland en Colombia vs. Engeland in 2018.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 03-12-2022 09:34 | Bijgewerkt op: 03-12-2022 | Door: Patrick

Deel 'Statistieken en leuke weetjes van de penalty shootouts op het WK'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Er zijn een groot aantal strafschoppenreeksen geweest bij WK-toernooien, maar welke landen hebben de beste statistieken op het gebied van penalty shootouts?


Over de auteur van 'Statistieken en leuke weetjes van de penalty shootouts op het WK'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Voetbal bij Ziggo Sport