Werkzaamheden aan de WK 2022 stadions zijn in verschillende fases

Over zes jaar zullen voetbalfans van over de hele wereld afreizen naar Qatar voor het WK 2022. De openingswedstrijd van het voetbaltoernooi is op 21 november 2022. Acht van de voorgestelde stadions voor die wedstrijden bevinden zich in verschillende fases van de bouwwerkzaamheden.

Werkzaamheden aan de WK 2022 stadions zijn in verschillende fases

De stadions voor het eerste WK voetbal in het Midden-Oosten zijn ontworpen door diverse beroemde architecten. De gebouwen zullen variëren in vorm en grootte, maar elk stadion zal te maken hebben met de cultuur van Qatar. Andere kenmerken die belangrijk zijn, zijn toegang en comfort, duurzaamheid en gebruik na afloop van het WK voetbal.

Khalifa International Stadion

Het Khalifa International Stadion zal het eerste WK 2022 stadion zijn dat gereed is. Verwacht wordt dat het stadion begin 2017 opgeleverd gaat worden. De werkzaamheden gaan voortschreidend en het exterieur wordt al aangebracht. Op korte termijn worden de grote LED schermen opgehangen. Hierdoor is zichtbaar hoe het stadion er over een jaar uit zal zien.

Het complexe systeem van kabels voor het dak van het stadion zijn ook klaar. Het kopstuk van het dak wordt de komende weken geplaatst. Met het gereed zijn van de werkzaamheden aan het dak wordt er afgeteld richting het WK 2022. In het Khalifa International Stadion zullen wedstrijden tot aan de kwartfinale gespeeld gaan worden.

Al Bayt Stadion - Al Khor City

Het 60.000-zitplaatsen tellende stadion is de toekomstige thuisbasis van voetbalclub Al Khor Sports Club. In dit stadion worden wedstrijden tot en met de halve finales gespeeld. Het design van het stadion is afgeleid van de Bedouin tenten, die vaak gebruikt worden als symbool voor gastvrijheid in Qatar. De werkzaamheden aan het Al Bayt Stadion liggen op schema, met de succesvolle installatie van elementen van de hoofdstructuur. Ook is men bezig met de tunnels en bruggen naar het stadion.

Het stadion heeft een schuifbaar dak dat in slechts 20 minuten gesloten kan zijn. Hierdoor zijn de speelomstandigheden optimaal te regelen. Op loopafstand van het stadion is een complex gebouwd waar arbeiders kunnen wonen.

Qatar Foundation Stadion

Het stadion dat gelegen is in Doha's Education City is naar verwachting eind 2019 klaar. Hier zullen in 2022 wedstrijden gespeeld gaan worden tot en met de kwartfinale. De graafwerkzaamheden omvatten 650.000 kubieke meter. De implementatie van het ontwateringsysteem wordt de komende maanden gereed gemaakt.

Tegen het eind van 2016 is de hoofdaannemer volledig gemobiliseerd in en rondom het Qatar Foundation Stadion, van waaruit men eenvoudig volgens schema kan werken. Arbeiders zijn op dit moment bezig met de fundering en de stalen structuur.

Al Wakrah Stadion

Het Al Wakrah Stadion heeft 40.000 zitplaatsen en zal wedstrijden organiseren tot en met de kwartfinale van het WK 2022 in Qatar. De hoofdaannemer is aanwezig om de voortgang te beoordelen en het design voor te bereiden. De werkzaamheden aan de fundering schieten mooi op. Het stadiondesign is geïnspireerd door de traditionele dhow boten die gebruikt worden in de vissteden als Al Wakrah.

Drie kranen zijn geïnstalleerd in het voetbalstadion en arbeiders zijn voorbereidingen aan het treffen om boven de grond aan het werk te gaan. In 2016 zal de hoofdstructuur klaar zijn, waarbij totaal zes kranen worden ingezet die samen ruim 60 ton wegen.

Al Rayyan Stadion

Het voorgestelde stadion voor wedstrijden tot en met de kwartfinale van het WK 2022 zal na afloop van het toernooi de thuisbasis worden van Al Rayyan Club. Deze voetbalclub is de huidige kampioen van de Stars League. Het stadion staat op een korte loopafstand van het Doha Metro station en vlak bij de nieuwe Mall of Qatar. Hierdoor is het stadion uitermate geschikt om te dienen als lokale gemeenschapsplaats met sportgelegenheid.

Het eerste cement is recent gestort en de arbeiders gaan hard door met het bouwen van het 40.000 zitplaatsen tellende voetbalstadion. Ook het Al Rayyan Stadion is geïnspireerd door de traditie en de cultuur. Meer dan 100.000 m3 cement en 6.700 ton staal zal gebruikt worden om het stadion te realiseren.

Lusail Stadion

De voortgang van de bouwwerkzaamheden aan het Lusail Stadion gaat ook goed. In dit stadion worden de openingswedstrijd en de finale van het WK 2022 gespeeld. Het voetbalstadion telt 80.000 zitplaatsen en is naar verwachting eind 2020 compleet. Het bouwwerk staat ongeveer 12 kilometer ten noorden van Doha's West Bay.

Ras Abu Aboud Stadion

De locatie van het zevende stadion van het WK 2022 in Qatar is aangekondigd als het Ras Abu Aboud Stadion. Dit stadion zal 40.000 zitplaatsen krijgen en is duurzaam ontworpen. Het voetbalstadion is namelijk één van de eerste stadions die vanaf het begin af aan ontworpen is om na afloop van het toernooi te dienen als dynamische urban buurt.

Al Thumama Stadion

Het achtste voorgestelde voetbalstadion voor het WK 2022 is het Al Thumama Stadion. Momenteel worden de eerste voorbereidingen getroffen voor de hoofdwerkzaamheden. Het stadion heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen en zal wedstrijden organiseren tot en met de kwartfinales. Na afloop van het toernooi wordt de capaciteit teruggebracht tot 20.000 zitplaatsen.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 27-11-2016 17:00 | Bijgewerkt op: 27-11-2016 | Door: Patrick

Deel 'Werkzaamheden aan de WK 2022 stadions zijn in verschillende fases'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Werkzaamheden aan de stadions voor het WK 2022 in Qatar bevinden zich in verschillende fases. Belangrijk zijn toegang en comfort, duurzaamheid en gebruik na afloop.


Over de auteur van 'Werkzaamheden aan de WK 2022 stadions zijn in verschillende fases'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.