Zorgverzekering vergelijken

Win je voetbalpoule - In 3 stappen naar de beste voorspelling

Het halve land is er op dit moment mee bezig, het invullen van een WK voetbalpoule. De meeste mensen vullen Nederland als titelfavoriet in, maar wat is er nou verstandig als je de kans op die zak geld zo groot mogelijk wil maken? We hebben aangeklopt bij een sport wed specialist die ons heeft uitgelegd hoe kansberekening in het sportwedden werkt.    

De beste strategie voor het winnen van je voetbalpoule

Een voetbalpoule winnen doe je zelden op het gevoel. Natuurlijk gebeuren er soms gekke dingen in het voetbal, maar over het algemeen zijn er best aardige voorspellingen te doen. Dat dit standpunt niet ter discussie staat, zien we wel aan de vele bookmakers die in Nederland als paddestoelen uit de grond schieten. Sportwedden is big business, alleen de Nederlandse Loterij behaalde bijvoorbeeld al 3 miljard euro omzet in 2021 waarvan een groot deel afkomstig is van online sportwedden. 

Bookmakers hebben het dus vaker bij het juiste eind dan de sportwedder, anders zou er tenslotte meer geld uitgaan dan er binnenkomt. We hebben aan bookmaker expert Sander van Bettingbonus.com gevraagd hoe dat kan en hoe we hier zelf voordeel uit halen bij het voorspellen van een voetbalpoule.

Het sportsbook, een voetbalpoule in het groot

Sander vertelt ons dat bookmakers werken met een sportsbook. In het sportsbook kun je al je voorspelling invullen en geld inzetten. We vinden hier wedstrijden voorzien van odds. Odds zijn getallen die je winst uitdrukken als je de weddenschap wint. Als voorbeeld geeft Sander ons de odds van Nederland tegen Senegal. Hij weet ons te vertellen dat de odds voor Nederland voor deze wedstrijd op dit moment rond de 1.60 liggen en voor Senegal op 5.40. De odds voor een gelijkspel liggen rond de 3.65. Zet je in op Nederland ontvang je daardoor 1.6x je inzet in winst als de voorspelling uitkomt. Voor Senegal krijg je 5.4x je inzet als winst als je voorspelling juist blijkt.

Lage odds leveren minder winst op omdat de uitslag waarschijnlijker is. Bookmakers houden niet van teveel risico en dus belonen ze jou als jij dat risico wel neemt. Maar hoe komen ze eigenlijk aan die cijfers?

Sander legt ons uit dat bookmakers werken met dure kansberekenings software. Hierin worden talloze elementen meegenomen om een kansberekening samen te stellen die tot uiting komen in de odds. Deze getallen zijn dus verre van uit de lucht gegrepen.

In 3 stappen naar de beste voetbalpoule voorspelling

De software om odds te berekenen is ontzettend duur. Bookmakers hebben er namelijk veel belang bij om kansen juist in te schatten zodat ze geen geld verliezen.

Als je je voetbalpoule gaat invullen heb je deze software gratis tot je beschikking. Je kunt de odds tenslotte gemakkelijk opzoeken in de sportsbooks van verschillende bookmakers. Met een overzicht van deze odds stel je in 3 stappen gemakkelijk de beste voetbalpoule samen.

Stap 1: noteer de odds

De eerste stap naar de beste voetbalpoule, is het opzoeken van een paar sportsbooks en het noteren van de odds voor de wedstrijd waar je op wilt wedden.

Stap 2: Zet de odds om in kanspercentages

In stap 2 zet je de odds om in kansen. Gebruik hiervoor de formuler 100/odd. In de wedstrijd van Nederland tegen Senegal heeft Nederland dus een kans van 100/1.60 = 62,50% om te winnen. De kans voor Senegal is 100/5.40 = 18,52% en de kans op een gelijkspel is 100/3.65 = 27.40%.

Met deze percentages krijg je een goed beeld van de kansen voor iedere wedstrijd uitslag. Je kunt deze formule op alle odds toepassen en hierdoor de wedstrijden in je voetbalpoule behoorlijk accuraat voorspellen.

Je zult merken dat de odds bij verschillende bookmakers licht afwijken. Grote verschillen zijn erg ongebruikelijk. 

Stap 3: Bereken de winstmarge van de bookmaker

De oplettende rekenaar zal opgemerkt hebben dat de percentages in stap 2 samen geen ronde 100% vormen. Samen komen de odds namelijk uit op 62,50 + 18,52 + 27,40 = 108,42%.

Alles over de 100% is de winstmarge van de bookmaker en geeft dus een licht vertekend beeld van de daadwerkelijke kansen die er uit de kansberekenings software rollen. Pin je dan ook niet vast op de percentages maar gebruik ze als grove indicator van de winkansen.

Sander heeft op zijn website een handige handleiding geschreven over wedden op het WK. Hierin worden alle stappen rustig doorgenomen en toegelicht zodat je het maximale uit je voetbalpoule kunt halen.

Namens onszelf en Sander, heel veel succes met je voetbalpoule!

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 21-10-2022 12:19 | Bijgewerkt op: 21-10-2022 | Door: Patrick

Deel 'Win je voetbalpoule - In 3 stappen naar de beste voorspelling'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het halve land is er op dit moment mee bezig, het invullen van een WK voetbalpoule. In 3 stappen naar de beste voorspelling.


Over de auteur van 'Win je voetbalpoule - In 3 stappen naar de beste voorspelling'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Voetbal bij Ziggo Sport