Zes maanden na het WK zit Qatar met nutteloze stadions

Rahim was eerder betrokken bij de bouw van het Lusail Stadion, waar de WK-finale werd gespeeld. Hij en zijn collega's leden lange werkdagen in de extreme hitte van Qatar, en een vriend van hem overleed aan een hartstilstand. "Zijn familie ontving hem terug in een lijkzak." Het was een natuurlijke dood geweest. En dat was alles wat ze konden doen."

Het bouwproject in West Bay was een van de weinige projecten die nog gaande waren in Qatar. Het WK zelf verliep eerlijk gezegd zonder problemen. "Het was het beste WK ooit," zei FIFA-baas Infantino. Wie herinnert zich niet de vrolijk zingende Argentijnse fans, de enthousiaste Brazilianen, de Oranjefans die in een oranje bus naar het stadion reisden, de altijd lachende Mexicanen, en de Marokkaanse fans die uit Europa en Marokko naar Qatar kwamen om hun team hartstochtelijk aan te moedigen.

Zes maanden na het WK zit Qatar met nutteloze stadions

"Was al die ellende het waard?" vroeg Rahim zich hardop af, terwijl hij leunde tegen een houten schutting waarachter zijn collega's aan het werk waren. Hij zweeg even en zei toen: "Wat denk ik als ik die ongebruikte stadions zie?" De hele wereld heeft er een paar weken van genoten, maar iedereen wist dat het waanzin was om hier een toernooi te organiseren. En nu is het duidelijk zichtbaar hoezeer er geld en levens zijn verspild."

Het bouwproject in West Bay, een van de weinige nog in Qatar

Er is niets meer over van de feestelijke sfeer van het WK. De Fan Village Free Zone, waar tienduizenden fans van over de hele wereld de nachten doorbrachten, ziet er troosteloos uit. Het is een puinhoop en veel containers waarin mensen sliepen, staan er nog steeds.

De levendige drukte van kleurrijke fans is vervangen door enorme afvalcontainers en ongebruikte bouwmachines.

Qatar wilde het nieuwe Dubai worden. De vele hotels die voor het WK zijn gebouwd, hebben sinds het einde van het toernooi grotendeels lege kamers. De prijzen zijn nu gemiddeld tien keer lager dan tijdens het WK. Af en toe is er nog een evenement in Qatar, zoals het recente Ramadan Festival of het huidige WK judo, waar wel wat mensen op afkomen, maar de gehoopte toestroom van toeristen blijft uit na het WK.

In het Hilton Doha komen nu nauwelijks mensen om vakantie te vieren, behalve een enkele Rus, zegt een medewerker van het hotel terwijl hij de marmeren vloertegels poetst. "Qatar wilde het nieuwe Dubai worden, maar dat is niet gelukt."

Overigens is Qatar niet de enige die stadions heeft gebouwd waar na een evenement weinig van gebruik is gemaakt. Zie hier een overzicht met stadions die hen voor gingen.

Een deel van het fandorp waar duizenden fans verbleven is afgebroken.

Zelfs het enorme Lusail Iconic Stadion ligt er verlaten bij. Na de WK-finale is er niets meer gebeurd. Er zijn ook geen plannen voor de nabije toekomst. Alle stadions zijn afgesloten, hoewel Qatar verschillende nuttige bestemmingen had bedacht. Het Lusail-stadion zou worden omgebouwd tot scholen, winkels, cafés, sportfaciliteiten en gezondheidsklinieken, volgens de plannen van de Qatarese overheid. Het Education City Stadion zou gebruikt worden door sportteams van de universiteiten.

De enige activiteiten na het WK? Een modeshow in het 974 Stadion en moslims die bidden op het veld van het Education City Stadion tijdens een Ramadan Festival. De indrukwekkende beelden daarvan werden gretig gedeeld om te laten zien dat er toch nog iets gebeurde.

Een jongen uit Kenia, die als beveiliger werkt bij het Lusail Stadion, lacht als hij eindelijk iemand ziet. De afgelopen maanden heeft hij niet veel te doen gehad. Af en toe komt er een nieuwsgierige toerist langs om een foto te maken. "Net zoals u," zegt hij. Toch is hij blij dat het stadion er is, omdat hij daardoor waarschijnlijk nog lang werk heeft. De jongen denkt met veel plezier terug aan het WK. "Ik werd zo blij van al die vrolijke mensen." " Het was de mooiste tijd van mijn leven," zegt hij stralend.

Het is echter niet toegestaan om het stadion van binnen te laten zien, zegt hij. "Dan krijg ik problemen met de autoriteiten in Qatar. En dat wil ik niet." Hij wil wel vertellen wat er binnen gebeurt. "Nou, niet veel. Er is dagelijks onderhoud. De airconditioning wordt af en toe getest. Alles moet natuurlijk blijven werken voor het geval er weer iets gebeurt." Tientallen mensen zijn dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat de stadions niet verwaarloosd worden en het gras groen blijft. Maar de tienduizenden stoelen blijven leeg.

Het niveau van het voetbal in Qatar ligt onder dat van de Nederlandse eerste divisie. Er komt wel een jeugdtoernooi aan, en onlangs werd bekend dat Qatar volgend jaar de Asia Cup (het Aziatische equivalent van het EK) mag organiseren. Dat komt goed uit, want dan kunnen een paar WK-stadions nog een keer gebruikt worden, hoewel ze waarschijnlijk niet vol zullen zitten. Qatar heeft nog een jaar de tijd om te bedenken wat ze echt met de stadions willen doen.

Voor de nationale voetbalcompetitie zullen de stadions voorlopig in elk geval niet gebruikt worden, dat is zeker. Alleen het Al-Janoub Stadion, waar onder andere Frankrijk tegen Australië en de kwartfinale tussen Japan en Kroatië werden gespeeld, heeft na het WK nog een paar wedstrijden gehost voor de club Al-Wakra uit de Qatarese eredivisie. Maar een groot stadion met slechts een paar honderd fans op de tribune ziet er behoorlijk triest uit, dus heeft de club besloten om uit te wijken naar een kleiner stadion.

De Australische voetballer Trent Sainsbury, die eerder uitkwam voor PEC Zwolle en PSV, speelt nu voor Al-Wakra. Hij heeft het naar zijn zin in Qatar, maar merkt weinig van een opleving van het lokale voetbal na het WK, wat toch een van de doelen was van Qatar. In omliggende landen, waar voetbal al populairder was, heeft het misschien wel voor een boost gezorgd, maar de bevolking van Qatar raakt er niet echt enthousiast van.

Een kaartje voor een wedstrijd kost slechts 2,50 euro. "Het voetbal is wel iets populairder geworden na het WK," zegt Sainsbury, maar op de tribunes van het Thani bin Jassim Stadion was daar nog weinig van te merken. Er waren nog geen 200 fans die een kaartje hadden gekocht om Al-Wakra tegen Al-Rayyan te zien.

De groots opgezette voetbalopleiding die voor het WK was opgezet, is al verdwenen en de nationale competitie blijft klein, ondanks het aantrekken van topvoetballers in het verleden, zoals de broers De Boer, Wesley Sneijder, Xavi en Raúl. "Het niveau ligt lager dan de Nederlandse eerste divisie," zegt Sainsbury na de met 1-0 gewonnen wedstrijd van Al-Wakra tegen Al-Rayyan in de subtop van de hoogste competitie.

"Het voetbal leeft wel iets meer, hoor, na het WK," zegt hij, maar op de tribunes van het stadion was daar nog weinig van te merken. Er waren nog geen 200 fans die een kaartje hadden gekocht voor 2,50 euro om Al-Wakra tegen Al-Rayyan te zien.

Het voetbal heeft na het WK in Qatar geen echte impuls gekregen.

Ondanks dat we dus in Qatar weinig terugzien van de positieve effecten van het WK, zien we in Europa juist het tegenovergestelde. Vooral in Nederland - waarbij de gokmarkt een jaar voorafgaand aan het WK open ging - zagen we tijdens het WK een bom ontploffen in interesse in online Gokken in Nederland. Het biedt een interactieve en meeslepende ervaring, waarbij fans de kans krijgen om hun kennis en intuïtie te testen en mogelijk beloond te worden met winst. Bovendien heeft de groeiende populariteit van online gokken geleid tot een bredere toegankelijkheid, waardoor mensen vanuit het comfort van hun eigen huis kunnen deelnemen aan weddenschappen en de sportervaring naar een geheel nieuw niveau kunnen tillen.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 07-07-2023 14:25 | Bijgewerkt op: 07-07-2023 | Door: Patrick

Deel 'Zes maanden na het WK zit Qatar met nutteloze stadions'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Er is niets meer over van de feestelijke sfeer van het WK. De Fan Village, waar tienduizenden fans de nachten doorbrachten, ziet er troosteloos uit.


Over de auteur van 'Zes maanden na het WK zit Qatar met nutteloze stadions'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.