Zorgverzekering vergelijken

De jongste spelers die scoorden op het WK voetbal

Wie zijn de jongste spelers die scoren op een WK? We kijken terug op de 10 spelers die hun eerste WK-doelpunt scoorden op jonge leeftijd, plus enkele andere leeftijdsgerelateerde doelpuntenrecords voorafgaand aan het toernooi van 2022 in Qatar.

Het doelpunt van Gavi op 23 november 2022 levert de Spanjaard de derde plaats aller tijden op als jongste doelpuntenmaker ooit. In de wedstrijd Spanje - Costa Rica op dit Wereldkampioenschap in Qatar had hij de leeftijd van 18 jaar en 110 dagen.

De jongste spelers die scoorden op het WK voetbal

1. Pelé (17 jaar, 239 dagen)

Brazilië - Wales - 19 juni 1958

Pelé is de jongste speler die scoorde tijdens een finale van de FIFA Wereldbeker voor mannen. Sterker nog, de Braziliaanse spits is de enige speler onder de 18 die scoorde in een wedstrijd in de toernooigeschiedenis, wat nog indrukwekkender is als je bedenkt dat hij zes doelpunten scoorde op weg naar de overwinning met Brazilië tijdens het WK van 1958. Dat zijn de enige zes doelpunten die een speler maakte voordat hij 18 jaar oud werd in de WK-geschiedenis.

Zijn doelpunt in de kwartfinale tegen Wales kwam toen hij slechts 17 jaar en 239 dagen oud was.

Alsof het nog niet indrukwekkend genoeg was om als 17-jarige zes doelpunten te maken tijdens zijn allereerste WK ooit, maakte hij een hattrick in de halve finale tegen Frankrijk, voordat hij er nog twee toevoegde in de finale tegen Zweden om zijn Brazilië te helpen. kant winnen hun allereerste WK-titel voor mannen ooit.

Pelé blijft de vijfde jongste speler die op een WK speelt. Dat record is van de voormalige Manchester United-middenvelder Norman Whiteside uit Noord-Ierland, die 194 dagen jonger was dan de Braziliaan bij zijn debuut.

https://www.qatarwk2022.com/nieuws/de-oudste-spelers-die-scoorden-tijdens-het-wk-voetbal

Lees ook de oudste spelers die scoorden tijdens het WK voetbal.

2. Manuel Rosas (18 jaar, 93 dagen)

Mexico - Argentinië - 19 juli 1930

De Mexicaanse verdediger Manuel Rosas is de op één na jongste doelpuntenmaker in een WK-wedstrijd, maar de leeftijd waarop hij scoorde kan verschillen, afhankelijk van hoe je het bekijkt.

Toen hij in juli 1930 slechts 18 jaar en 93 dagen oud was, scoorde Rosas twee doelpunten voor de Mexicanen in hun 6-3 nederlaag tegen Argentinië. Slechts drie dagen eerder scoorde hij op een nog jongere leeftijd (18 jaar, 90 dagen), maar het was een eigen doelpunt in het verkeerde net voor Chili.

Dit was het eerste eigen doelpunt in de geschiedenis van de FIFA Wereldbeker, terwijl zijn eerste doelpunt aan de juiste kant - degene die hem de op een na jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Wereldbeker maakte - de eerste penalty was die ooit in de geschiedenis van de competitie werd gescoord.

3. Gavi (18 jaar, 110 dagen)

Spanje - Costa Rica – 23 november 2022

Gavi werd niet alleen de jongste speler ooit van Spanje toen hij begon aan hun openingswedstrijd tegen Costa Rica in het WK 2022, maar hij markeerde die speciale gelegenheid ook met een doelpunt. Daarmee werd hij de op twee na jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van het WK en de jongste Europeaan die scoorde op het toernooi. Gavi's zoete volley vanaf de rand van het strafschopgebied was het vijfde doelpunt van Spanje in een 7-0 nederlaag van Costa Rica, overigens een wedstrijd waarin ze het WK-record braken voor het hoogste balbezit en de meest succesvolle passes in 90 minuten.

4. Michael Owen (18 jaar, 190 dagen)

Engeland - Roemenië - 22 juni 1998

Michael Owen is de op twee na jongste speler die een WK-goal scoorde, en de jongste Europeaan, met zijn doelpunt in de groepsfasewedstrijd van Engeland tegen Roemenië in juni 1998 toen hij nog maar 18 jaar en 190 dagen oud was.

Voormalig Liverpool, Newcastle en Real Madrid-spits Owen blijft de enige tiener die scoort voor het Engelse team op een WK en in feite de enige speler onder de 22 jaar die scoort op het toernooi voor de Three Lions.

De winnaar van de Ballon d'Or in 2001 voegde nog een doelpunt toe op het WK van 1998 en scoorde een van de meest memorabele doelpunten van Engeland in de WK-geschiedenis in hun laatste 16 ontmoetingen met Argentinië.

Helaas voor Engeland en Owen eindigde die wedstrijd in een nederlaag en Owen's internationale voetbalzoektocht naar meer WK-goals als tiener eindigde daar.

5. Nicolae Kovacs (18 jaar, 197 dagen)

Roemenië - Peru - 14 juli 1930

De Roemeense aanvaller Nicolae Kovács scoorde zijn enige doelpunt op een Wereldkampioenschap in de 3-1 overwinning van Roemenië op Peru tijdens het toernooi van 1930. Kovács zou nog een wedstrijd spelen in de finale van 1930, voordat hij opnieuw op zowel het toernooi van 1934 als in 1938 zou verschijnen zonder te scoren.

Met teamgenoot Constantin Stanciu die eerder in deze wedstrijd ook scoorde voor Roemenië, slechts 19 jaar en 92 dagen oud, is dit de enige keer in de WK-geschiedenis dat twee tieners scoorden in dezelfde wedstrijd.

6. Dmitry Sychev (18 jaar 231 dagen)

Rusland - België - 14 juni 2002

Het doelpunt van Dmitry Sychev in de 88e minuut voor Rusland in hun 3-2 nederlaag tegen België op het WK 2002 was het laatste dat Rusland scoorde in de finales in Japan en Zuid-Korea - ze werden uitgeschakeld in de groepsfase.

Sychev was slechts 18 jaar en 231 dagen oud toen hij langs Geert De Vlieger scoorde in het Belgische doel en was eerder ingevallen als invaller in de eerste helft.

7. Lionel Messi (18 jaar, 357 dagen)

Argentinië - Servië en Montenegro - 16 juni 2006

Lionel Messi scoorde zijn allereerste WK-doelpunt in Argentinië's 6-0 overwinning op Servië en Montenegro tijdens het WK 2006 in Duitsland.

Messi's doelpunt in de 88e minuut kwam nadat hij als invaller was ingezet met nog 15 minuten te gaan en bezegelde de zes doelpunten van het UEFA-land. De ster was pas 18 jaar en 357 dagen oud toen hij scoorde langs de Servische doelman Dragoslav Jevrić tijdens zijn WK-debuut.

Hij assisteerde het doelpunt van Hernán Crespo slechts enkele minuten nadat hij vanaf de bank in de wedstrijd kwam, en tegen het einde van zijn WK-debuut was hij al betrokken bij evenveel goals in 15 minuten op het veld als hij goals en assists had in zeven UEFA Champions League-wedstrijden voor Barcelona (twee).

8. Julian Green (19 jaar, 25 dagen)

VS - België – 1 juli 2014

9. Divock Origi (19 jaar, 65 dagen)

België - Rusland – 22 juni 2014

10. Martin Hoffmann (19 jaar, 88 dagen)

Oost-Duitsland - Chili - 18 juni 1974

De jongste speler die een WK-hattrick scoort

Pelé was niet tevreden met het feit dat hij de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van het WK voor heren was, want vijf dagen later scoorde hij een hattrick in de overwinning van Brazilië op Frankrijk in de halve finale van het WK van 1958.

De Braziliaan is de enige speler onder de 19 jaar die een hattrick scoorde in de geschiedenis van de competitie (17 jaar, 244 dagen oud), met als op één na jongste de Duitser Edmund Conen (19 jaar, 198 dagen) tegen België in 1934.

De jongste speler die meer dan drie doelpunten scoorde in een enkele WK-wedstrijd voor heren was Ernst Wilimowski voor Polen tegen Brazilië in 1938. Hij was 21 jaar en 347 dagen oud toen hij er vier scoorde in één wedstrijd, 20 jaar voordat Pelé het WK betrad.

De jongste speler die scoorde in een WK-finale

Pelé heeft ook het record voor de jongste speler die een doelpunt scoorde in een WK-finale.

De Braziliaanse legende scoorde tweemaal in de 5-2 overwinning van Brazilië op Zweden in de finale van 1958, toen hij slechts 17 jaar en 249 dagen oud was. Door deze brace eindigde hij het toernooi met zes doelpunten, ondanks dat hij nog geen 18 was.

De enige andere tiener die scoorde in een WK-finale was Kylian Mbappé voor Frankrijk in de finale van 2018 tegen Kroatië. Mbappé was pas 19 jaar en 207 dagen oud toen hij scoorde in de finale in Moskou, die zijn Franse team uiteindelijk met 4-2 won.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 24-11-2022 07:34 | Bijgewerkt op: 24-11-2022 | Door: Patrick

Deel 'De jongste spelers die scoorden op het WK voetbal'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Wie zijn de jongste spelers die scoorden op het WK voetbal? Wie maakten hun eerste WK-doelpunt op jonge leeftijd? Pelé en Messi zijn jonge doelpuntenmakers.


Over de auteur van 'De jongste spelers die scoorden op het WK voetbal'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Zorgverzekering vergelijken