Kanshebbers voor de Gouden Bal als beste speler van het WK

De Gouden Bal van de FIFA Wereldbeker wordt uitgereikt aan de beste speler van elk toernooi en de officiële prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1982. Sindsdien hebben 12 verschillende spelers de prijs gewonnen, en niemand heeft hem meer dan één keer gewonnen – kan Lionel Messi breken dat record?

Hier kijken we naar de belangrijkste kanshebbers voor de 2022 World Cup Golden Ball-prijs.

Lionel Messi (Argentinië)

Dit is het dan, het laatste WK van Lionel Messi.

Velen houden nog steeds vol dat Messi het toernooi moet winnen voordat hij wordt beschouwd als het niveau van Diego Maradona, dus om historische redenen is dit misschien wel zijn belangrijkste WK tot nu toe.

Wat dat betreft, is Messi alleen al om sentimentele redenen zeker in de strijd om de Gouden Bal - het feit dat hij een geweldige start van het seizoen voor Paris Saint-Germain heeft gehad, zou hem een impuls moeten geven.

Vanuit een aanvallend perspectief vormde niemand in de top vijf van Europese competities dit seizoen een grotere bedreiging dan Messi, met een gemiddelde van 1,2 verwachte doelpunten per 90 minuten vanuit situaties zonder strafschoppen: hij komt in scoringsposities en creëert waardevolle kansen.

Van alle spelers in de top vijf van Europese competities heeft Messi de meeste assists in de competitie (10) en in alle competities (14). Dit competitieve assist-totaal is al gelijk aan zijn seizoenstotaal van 2021-22 bij PSG, ondanks dat hij 1.290 minuten minder speelde, terwijl hij al meer goals (12) scoorde in alle competities dan vorig seizoen (11).

Dus hij is niet alleen een grote bedreiging in het laatste derde deel, hij heeft ook een sterke invloed op hoe PSG aanvalt door zichzelf beschikbaar te stellen in opbouwspel. Gezien het feit dat hij een vergelijkbare essentiële functie vervult voor Argentinië, kan dit alleen maar goeds voorspellen voor Lionel Scaloni.

Ondanks wat sommigen misschien zeggen, heeft Messi 'het al eerder gedaan' op het internationale toneel: hij won de Gouden Bal in Brazilië in 2014. Geen enkele speler heeft echter meer dan eens de Gouden Bal van het WK gewonnen.

Messi nam ook zowel de Best Player Award als de Topscorer Award (gedeeld met Luis Diaz) mee naar huis toen hij Argentinië hielp aan het succes van de Copa America in 2021, waarmee hij een einde maakte aan het 28 jaar durende wachten van de Albiceleste op een grote internationale titel.

Toegegeven, de zevenvoudig winnaar van de Ballon d'Or heeft in meer getalenteerde Argentijnse teams gezeten, maar waarschijnlijk is geen enkele zo verenigd als deze. Een run diep in het toernooi is zeker niet uitgesloten, en Messi zal vrijwel zeker centraal staan ​​in hun tilt.

Als Messi in 2022 de Gouden Bal-prijs gaat winnen, heb je het gevoel dat hij een einde moet maken aan zijn persoonlijke hoodoo van het niet scoren in een van zijn acht eerdere optredens in een WK-knock-outwedstrijd, ondanks het spelen van 756 minuten en 26 schoten proberen in de laatste 16 en verder in toernooien.

Neymar (Brazilië)

Eerlijk of niet, de meest besproken bijdragen van Neymar aan het WK 2018 waren zijn waargenomen theatrie. Hopelijk hebben we het in ieders belang allemaal dit jaar over zijn genialiteit.

Neymar is ongetwijfeld een talent van wereldklasse. Hij is het soort speler dat we allemaal zouden proberen na te bootsen op het schoolplein. Hij is leuk, brutaal en, misschien wel het belangrijkste van alles, effectief.

Hij begon het seizoen als een huis in brand. Alleen al in augustus was hij betrokken bij 13 Ligue 1-doelpunten (zeven gescoord, zes assists). Sinds Opta begon met het analyseren van de competitie in 2006/2007, heeft alleen Mbappé meer betrokkenheid geteld in één maand actie (14).

Toegegeven, Neymar heeft sindsdien slechts zes doelpunten gemaakt, maar hij lijkt gelukkig op het veld - wat niet altijd vanzelfsprekend is geweest bij PSG - en hij geniet er duidelijk van om weer met Messi samen te werken, vooral met de Argentijnse spits dit seizoen. Die 20 doelpunten in de competitiecompetitie worden alleen overtroffen door Erling Haaland (21) in de top vijf van Europese competities in 2022-23.

De vreugde in het voetbal van Neymar wordt weerspiegeld door zijn uitmuntendheid aan de bal, wat in het voordeel van PSG is geweest, aangezien zijn 14 carry's die leiden tot een gecreëerde kans lager zijn dan alleen Lorient-paar Armand Laurienté (15) en Enzo Le Fée (16) in Ligue 1, terwijl alleen Remy Cabella (vier) uit dergelijke situaties meer assists heeft dan de Braziliaan (drie). Neymar is de meest voorkomende progressieve drager van alle aanvallende spelers in de top vijf van Europese competities (13,8 per 90), dus verwacht meer van dit in Qatar tijdens dit toernooi.

Het mooie van Neymar is dat hij een buitenbeentje is die op dezelfde manier speelt, ongeacht het team waarin hij speelt. Niemand kan zijn stamboom op internationaal niveau tegenspreken, aangezien slechts drie spelers Brazilië vaker hebben vertegenwoordigd.

En wat dat betreft, drie doelpunten zullen Neymar voorbij Pele brengen als Brazilië's topscorer aller tijden, wat zijn zaak zeker zou helpen als het gaat om het mee naar huis nemen van een individuele prijs.

Kevin De Bruyne (België)

Op dit moment voelt het alsof vermeldingen van het Belgische nationale herenteam zijn voorafgegaan door de "zogenaamde gouden generatie" slogan voor, nou ja, een generatie. Het WK 2022 zal voor de meesten waarschijnlijk het laatste zijn.

Kevin De Bruyne is misschien wel de vreemde eend in de bijt in een groep die grotendeels aan het teruglopen is. De dynamo van Manchester City blijft op het hoogtepunt van zijn kunnen en gaat in opperste vorm het toernooi in.

Na 14 Premier League-wedstrijden dit seizoen heeft hij al negen assists gegeven, één meer dan in het hele afgelopen seizoen in 30 wedstrijden (acht). Zoals het er nu uitziet, is hij goed op weg om op zijn minst zijn eigen seizoensrecord van 20 assists in de Premier League te evenaren in 2019-20, wat een gezamenlijk competitierecord is binnen een enkele campagne naast Thierry Henry's 20 in 2002-03 voor Arsenal. Manchester City heeft nog 24 wedstrijden te gaan, waarin De Bruyne nog 11 assists moet proberen op te pikken - wat nog beter haalbaar wordt als je Erling Haaland aanvalt.

De Manchester City-ster heeft in de Premier League van 2022/23 al 47 doelpunten voor teamgenoten gecreëerd – geen enkele andere speler in de top vijf van Europese competities heeft meer gepost voor een team.

Toegegeven, de negen assists van De Bruyne komen uit 6,8 verwachte assists, waarbij dat tekort gedeeltelijk wordt verklaard door de briljante afwerking van Haaland, maar ook door het belachelijke vermogen van de Belg om passes te geven die niet veel anderen konden. Hoewel niemand anders in de Premier League zelfs maar 4,5 xA heeft overtroffen, staat de 31-jarige nog steeds in zijn eigen klasse.

Het belangrijkste verschil hier is natuurlijk dat De Bruyne Haaland niet zal leveren tijdens het WK, en laten we eerlijk zijn, Romelu Lukaku heeft er het afgelopen jaar niet veel plezier van gehad.

Maar Lukaku's acht doelpunten tijdens Euro 2020 en Rusland 2018 laten zien dat hij betrouwbaar is geweest voor België, en De Bruyne's creativiteit zou moeten doorschijnen, ongeacht wie de leiding heeft, zo is de kwaliteit van zijn distributie.

Kylian Mbappé (Frankrijk)

Als je de wijdverspreide geruchten van de afgelopen week mag geloven, lijkt het alsof Mbappé zich probeert te positioneren in de etalage in Qatar.

De gerapporteerde onvrede van Mbappé bij PSG komt blijkbaar voort uit het spelen als een nummer negen in plaats van op links, en teleurstelling over hun transfertransacties.

Maar als we kijken naar de prestaties van Mbappé dit seizoen, lijkt er geen opvallend verschil te zijn met het seizoen 2021-22. Toegegeven, hij raakt de bal iets minder vaak aan, maar zijn aantal aanrakingen in het strafschopgebied van de tegenstander zijn gestegen van 10 naar 11,6 per 90 minuten per 90 minuten. Mbappé rent ook meer dan ooit met de bal in een PSG-shirt. 19,9 carry's per 90 in de Ligue 1 dit seizoen - zijn vorige record in deze statistiek was 18,8 in 2020-21.

"Hier [met Frankrijk] heb ik veel meer vrijheid dan bij PSG", zei hij vorige maand tijdens Nations League-dienst. En toch blijkt een ogenschijnlijk ongelukkige Mbappé nog steeds behoorlijk efficiënt.

In de top vijf van Europese competities kunnen alleen Messi (1.15) en Robert Lewandowski (1.04) Mbappé's 0,99 non-penalty xG + xA gecombineerd per 90 minuten overtreffen in 2022-23.

Van alle spelers in de top vijf Europese competities staat de Franse ster gezamenlijk aan de top wat betreft aanvallende reeksen in open spel (98), waarbij 57 van die spelers Mbappé aan het einde van de zet een schotpoging zien doen - maar hij scoort creatief ook, 41 keer betrokken geweest bij de opbouw of als maker van de kans.

Als hij zo effectief kan blijven, zelfs als hij zogenaamd ongelukkig is, wie weet wat hij zou kunnen bereiken als hij op zijn gelukkige plek is: spelen voor Didier Deschamps.

Eigenlijk weten we wel wat hij zou kunnen bereiken. Zijn 28 doelpunten voor Frankrijk sinds zijn debuut in maart 2017 zijn tenslotte de tweede na Antoine Griezmann.

Hij heeft al laten zien dat hij in staat is om doelpunten te maken op het allerhoogste niveau, met zijn zeven UEFA Champions League-goals in de groepsfase van 2022-23, waarmee hij in de geschiedenis van de competitie op 40 staat in het algemeen klassement. de leeftijd van slechts 23 jaar en 317 dagen oud, waarmee het vorige record van Lionel Messi (24 jaar, 130 dagen) werd verbroken.

Mocht hij zijn clubvorm meenemen naar het WK, dan heeft Frankrijk ooit de kans om het eerste team te worden dat opeenvolgende WK-toernooien wint sinds Brazilië in 1958 en 1962. We zouden er niet tegen wedden.

Cristiano Ronaldo (Portugal)

Hoezeer hij ook het zelfvertrouwen is geweest gedurende zijn hele carrière, zelfs Ronaldo denkt zeker niet dat hij zal spelen op het WK 2026. Hij zou 41 zijn, dus het zou een prestatie zijn.

Dit zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat we hem op het WK-podium zien, en hij zal in Qatar verschijnen met een punt om te bewijzen. Een van zijn eerste doelen zal zijn om het recordaantal van de grote Eusébio van negen WK-goals voor Portugal in te halen, met Ronaldo slechts twee verwijderd van dat aantal.

In dit stadium, puur vanuit een vormperspectief, is het misschien moeilijk te voorzien dat Ronaldo strijdt om de beste speler in Qatar te worden - het was geen eenvoudig seizoen voor hem bij Manchester United.

Hij heeft slechts 520 Premier League-minuten gespeeld van de mogelijke 1.170 (44,4%) en heeft een enkel doelpunt om te laten zien voor zijn inspanningen. Kansen van topkwaliteit blijken ook duidelijk moeilijk te vinden, met zijn 0,33 non-penalty xG per 90 minuten zijn laagste record ooit en bijna de helft van het gemiddelde van vorig seizoen (0,57).

Rapporten voorafgaand aan het seizoen suggereerden dat Ronaldo eruit wilde omdat hij niet in de UEFA Europa League wilde spelen - ironisch genoeg is dat de competitie waarmee hij deze term het meest heeft leren kennen. Na een zeer openbaar interview dat een week voor het WK werd uitgebracht, lijken die rapporten te zijn bevestigd.

Maar dit is dezelfde speler die vorig seizoen 24 doelpunten scoorde in alle competities in misschien wel het slechtste Man Utd-team in de geschiedenis van de Premier League, die pas vorige maand 700 clubdoelpunten scoorde in zijn carrière en die meer keer scoorde op internationaal niveau (117). dan welke man dan ook ooit.

Vorig jaar scoorde hij vijf keer - een record dat door niemand is verbeterd - op Euro 2020, en het vertrouwen van Fernando Santos in hem lijkt sindsdien niet te hebben gewankeld.

Het wordt Ronaldo's laatste hoera op het WK-podium, en het is moeilijk voor te stellen dat hij huilend naar buiten gaat.

Andere kanshebbers voor de Gouden Bal van het WK 2022

Harry Kane hoopt Engeland naar hun tweede WK-titel te leiden na hun enige eerdere succes in 1966. De aanvaller van Tottenham Hotspur won in 2018 de Gouden Schoen als topscorer met zijn zes doelpunten in het indrukwekkende toernooi van Engeland, waar ze uiteindelijk verloren in de halve finale tegen Kroatië.

Kane zal deze zomer de meest voor de hand liggende bron van doelpunten zijn voor Engeland en is nu slechts twee doelpunten verwijderd van Wayne Rooney's record van 53 voor het herenteam. Het is echter niets waard dat slechts één speler de Gouden Schoen en de Gouden Bal heeft gewonnen in één enkel WK-toernooi - dat was de Italiaan Salvatore Schillaci in het toernooi van 1990.

Thomas Muller won de Zilveren Bal in 2014, toen Duitsland de WK-finale won met een verlengingsoverwinning op Argentinië in Rio de Janeiro. In 2018 leden ze een schokkende exit uit de groepsfase, maar komen als een van de favorieten naar het WK 2022.

De ster van Bayern München was betrokken bij 16 doelpunten in 16 eerdere WK-optredens, met zijn 10 doelpunten achterstand op slechts twee andere Duitse spelers in de toernooigeschiedenis: zijn naamgenoot Gerd Muller (14) en topscorer aller tijden Miroslav Klose (16).

Mocht Brazilië zoals verwacht ver in het toernooi vorderen, dan zou Vinícius Júnior een kanshebber kunnen zijn voor de Gouden Bal. De bekwame vleugelspeler beleefde een fenomenaal 2022 voor zijn club, won zowel de La Liga- als de UEFA Champions League-titel voor Real Madrid en was misschien wel de beste jonge speler in beide competities in 2021-22.

Als Vinícius Jr de prijs wint op het WK 2022, zou hij de op één na jongste zijn die dit wint sinds de prijs officieel werd in 1982 (22 jaar oud) - alleen de Braziliaanse legende Ronaldo (21 jaar oud in 1998) heeft de prijs gewonnen op een jongere leeftijd.

Eerdere winnaars van de Wereldbeker Gouden Bal

Geen van de vorige zes winnaars van de Gouden Bal van de Wereldbeker heeft hun land de Wereldbekertrofee zien winnen – vijf van hen hebben voor de verliezende finalisten gespeeld, behalve Diego Forlán in 2010, wiens Uruguayaanse kant als vierde eindigde na een halve finale naar de Nederland.

De laatste speler die zowel de Gouden Bal als het WK zelf won, was Romário in 1994, waarbij zijn Braziliaanse kant Italië versloeg na strafschoppen in de finale om hun vierde van vijf WK-titels veilig te stellen.

De laatste man die zowel de Gouden Bal-prijs voor de speler van het toernooi als de Gouden Schoen in één WK won, was de Italiaan Salvatore Schillaci in het toernooi van 1990, waarbij de spits zes doelpunten scoorde voor het gastland.

De Duitser Oliver Kahn is de enige doelman die de officiële Gouden Bal-prijs van het WK heeft gewonnen. Hij pakte deze in 2002, ondanks het verlies van de finale van Brazilië en het begaan van een zeldzame fout voor Ronaldo's eerste doelpunt, waardoor het schot van Rivaldo in het pad van de dodelijke spits om hem in staat te stellen de score te openen. Zoals te verwachten, won Kahn ook de Golden Glove-prijs voor de beste keeper op het WK 2002.

  • 1982 Spanje: Paolo Rossi (Italië)
  • 1986 Mexico: Diego Maradona (Argentinië)
  • 1990 Italië: Salvatore Schillaci (Italië)
  • 1994 VS: Romário (Brazilië)
  • 1998 Frankrijk: Ronaldo (Brazilië)
  • 2002 Japan/Zuid-Korea: Oliver Kahn (Duitsland)
  • 2006 Duitsland: Zinedine Zidane (Frankrijk)
  • 2010 Zuid-Afrika: Diego Forlán (Uruguay)
  • 2014 Brazilië: Lionel Messi (Argentinië)
  • 2018 Rusland: Luka Modrić (Kroatië)

Er werden onofficiële prijzen voor 'Beste speler' uitgereikt in WK-toernooien vóór 1982, waarbij Mario Kempes deze won in 1978 en de Braziliaanse spelers Pelé (1970), Garrincha (1962), Didí (1958), Zizinho (1950) en Leônidas ( 1938) worden beschouwd als de sterren van die respectieve toernooien.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 20-11-2022 10:29 | Bijgewerkt op: 20-11-2022 | Door: Patrick

Deel 'Kanshebbers voor de Gouden Bal als beste speler van het WK'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!De Gouden Bal van de FIFA Wereldbeker wordt uitgereikt aan de beste speler van elk toernooi en de officiële prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1982.


Over de auteur van 'Kanshebbers voor de Gouden Bal als beste speler van het WK'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.